top of page

5 комуникационни тактики, които всяка жена трябва да има на въоръжение

Актуализирано: 7.04.2023 г.

Жените и мъжете имат различен подход към преговорите и убеждаването. Просто е така. През годините със се убедила, че ние дамите използваме, понякога дори несъзнателно, пет специфични тактики с голям ефект. Наричам ги

Петте женски оръжия за убеждаване.

Ако прочетете тази публикация докрай, ще научите тези 5 тактики. Така ще увеличите шансовете си да действате с лекота следващия път, когато преговаряте или се опитвате да убедите партньорите си в нещо.


5 женски тактики за водене на преговори

1. Етикет

Така наричам способността да облечеш в думи наблюденията и усещанията си за човека, с когото говориш или преговаряш. Например: ако той повиши гласа си или изостри тона си, казваш: Изглежда, че сте разочарован от нещо!


Целта на т.нар. етикет е да разкрие емоцията зад това, което казва другата страна. Дамите са особено умели в използването на етикети, защото го правят по интуиция.



Преговори - тактика на огледалото

2. Огледало


Това е много известна техника, която се състои в повтаряне на последните 3 до 5 думи от изказването на другия човек, но с възходяща интонация. Ще се учудите как нещо толкова елементарно ще ви даде контрол над ситуацията. Нищо не потвърждавате, нищо не отричате. Просто повтаряте казаното и така предизвиквате отсрещната страна да разкрие допълнителна информация.


Когато се използва правилно, т.нар. огледало дават на жените средство да овладеят дискретно разговора.



3. Анализ на подозренията


Жените често биват обвинявани, че са твърде емоционални или твърде напористи. Техниката, която наричам "Анализ на подозренията" ще ви даде възможност да премахнете това препятствие от самото начало. С нея можете да определите негативните настроения на другата страна и да ги отхвърлите.



Преговори - тактики - слушане

4. Стратегическо обобщение


Жените интуитивно са добри слушатели – способни са да отсеят фактите, дори да се облечени в словоблудство. Това прави т.нар. Стратегическо обобщение идеален инструмент за тях.


Идеята е да демонстрирате, че разбирате напълно другата страна. Може да се използва в стратегически моменти на преговорите, както подсказва и името, и и най-вече в труден разговор. Целта е да използвате Обобщението, за да чуете в отговор: "Точно така." След това преговорите потръгват неусетно с положителна енергия.



5. Отговор НЕ


Повечето хора страстно се стремят да получат отговор ДА. Но замисляли ли сте се какво можете да постигнете ако целенасочено търсите отговор НЕ?


Когато задавате на отсрещната страна такива въпроси, отбивате подозренията, че се стремите да се наложите на всяка цена. Ако всеки път настоявате за ДА, изглеждате прекалено напористи и агресивни. Ако дадете възможност на другия човек да отговори с НЕ, му показвате, че цените правото му на лично мнение. А същевременно го правите много по-отворен да приеме вашето.



 

Как да се измъкнете от неудобна ситуация?

За съжаление жените често са подложени на снизходително или покровителствено отношение.


Някой може да ви нарече "скъпа" или "мила", например, в опит да пробие авторите ви. Ако това се случи, не забравяйте, че етикетите са ваши приятели. Използвайте ги, за да пренасочите разговора: Изглежда, смятате, че е добре да ме наричате така.



Ако искате да овладеете страхотните пет дамски оръжия в преговорите и да научите повече за важната роля, която тонът играе за вашия успех, свържете се с мен още днес!



84 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page