top of page

Най-добрите оратори: Арнолд Шварценегер с една нискобюджетна, но високовъздействаща реч

Актуализирано: 27.06.2023 г.


Ако не сте гледали това видео с Арни, моля, поправете тази грешка сега. Г-н Терминатор и Губернатор прави показно как едно нискобюджетно (от техническа гледна точка) обръщение може да постигне силен емоционален ефект.

7-минутната му реч след нападението над Капитолия в края на мандата на Доналд Тръмп показва какво може да се постигне с камера, близък план и почти никаква пост-продукция.


Да, много добре, знам, че е губернатор от много години и актьор от още повече. И точно затова трябва да си откраднем няколко ценни хитрини от него.Ето ги уроците от публичното говорене на Арнолд Шварценегер:

  • Започнете с лична история - колкото по-емоционална, толкова по-незабравима.

  • Надградете по формула "моята история-нашата история-как да продължим историята"

  • Използвайте кратки изречения - в това видео има едва един пример за изречение с повече от 16 думи.

  • Изразявайте се ясно - Арни не използва термини и високопарни думи; eдинствената немска фраза е ясно обяснена.

  • Рисувайте образи с думите си - както прави той, когато говори за Кристалната нощ или за закаляването на меча (5мин. 20сек.)

  • Използвайте реквизит - мечът на Конан беше използван, за да напомни на публиката за филмовата кариера на политика, но също така послужи като силна и много сполучлива метафора.

  • Разберете, че добрата реч трябва да бъде емоционална.

  • Не се колебайте да използвате повторения - може да превърнат речта от проза в поезия.

  • Завършете с положителна, насочена към бъдещето нотка.

  • Включете призив за действие - Шварценегер моли хората да подкрепят новоизбрания президент, независимо от политическите им убеждения.


 

Арни чете сценарий. Внимателно написан, фино шлифован сценарий от аутокю. Повечето хора не могат да четат от аутокю, без да са обучени или да са пробвали няколко пъти. Едно от предимствата на кратките изречения е, че те правят четенето на глас много по-лесно. Така написаният сценарий изглежда като нещо импровизирано. Това е една от хитрините, на които уча клиентите си.


Задният план е релевантен и личен - политикът говори от своя кабинет. Това прави речта задушевна и топла в сравнение с обръщение от някое стерилно студио.


Мисля, че обръщението е заснето в няколко дубъла. Личи си по "пресечките" - на професионален жаргон това са кадрите в общ план, използвани, за да се прикрият скоковете в срязаното видео. Те позволяват незабележимо редактиране на лапсуси и грешки. Доверете се на огромния ми опит в телевизията: Заснемането на пресечки ще ви отнеме 5 минути повече, но ще направи живота ви много по-лесен. В случая те са направени много любителски, но вършат идеална работа.

 

Ако искате да потренираме или заснемем въздействаща реч с четене от аутокю, ще ви науча и ще ви издам няколко професионални хитрини.Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?


Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.


Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.Гласът ви ще се чува … ако знаете как да го използвате!


Свържете се с мен днес, за да научите повече.

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page