top of page

Най-добрите оратори: Кейт Мидълтън и страхът от публиката

Защо толкова рядко я чуваме да говори? Напишете в Google "Kate Middleton" и ще ви излязат повече от 102 милиона резултата. Ако превключите на изображения също излизат милиони. И въпреки че херцогинята на Кеймбридж има завидно публично присъствие, много рядко я виждаме да говори пред публика. Това е странно, като се има предвид, че тя е една от най-известните жени в света.

Кейт Мидълтън и страхът от публиката - Надежда Узунова - Уроци по Лидерство и Комуникация

Според запознати, веднага след сватбата им, на Уилям и Кейт е даден гратисен период, за да се адаптират към новата си ситуация и задължения. Напоследък, обаче, на херцозите на Кеймбридж все по-често се налага за излизат под светлините на прожекторите и стават "работещи кралски особи". И все пак, публична поява след поява, Кейт Мидълтън влиза в новините и заглавията, без да каже нито дума.Страхът от публиката на една принцеса


Защо Кейт Мидълтън не прави официални речи? На снимките и видео-кадрите се вижда, че тя ефективно общува с хората и взема присърце благотворителни каузи, свързани с деца и болни. Източници от двореца от години говорят, че херцогинята е притеснена и нервна, когато трябва да говори пред много хора.След първата си публична изява тя се подлага на унищожителна самокритика и решава, че речта й е била изключително нервна - нещо, което е съвсем разбираемо, когато за първи път излизаш на световната сцена и си даваш сметка, че ще бъдеш подложен на щателен анализ.


Смятам, че примерът на Кейт Мидълтън може да е полезен за много бизнес и обществени лидери, които не съумяват да покажат пълния си потенциал пред своята публика.


 

Искате ли да преодолеете страха от говорене пред публика?

Да вземем първата изява на Кейт. Изгледайте я непредубедено. Не е нещо, което ще запомните, но не е и нещо срамно, което ще искате да забравите.С какво се отличава публичното говорене на Кейт Мидълтън?


Пише сама

Речта ѝ е проста и ясна и очевидно е писана от сърце.

Хитрина: Щеше да си осигури още по-голямо въздействие, ако беше вкарала и история.

Кейт Мидълтън и страхът от публиката - Надежда Узунова - Уроци по Лидерство и Комуникация

Умело налага ключовите послания

Многократно, но ненатрапчиво повтаря думи като семейство, надежда, общност, грижа, вдъхновение...Добра дикция

Произнася думите ясно. Говори с добре темпо. Умело използва паузите.Кейт Мидълтън и страхът от публиката - Надежда Узунова - Уроци по Лидерство и Комуникация

Гледа публиката си в очите

Да, чете от лист, но се старае често да вдига поглед и да среща очите на публиката. На няколко пъти погледът й обходи залата от дясно наляво и не изглеждаше да е притеснена да установи контакт с очите, което е многообещаващо за всеки лидер, който иска да води хората.


Хитрина: Колкото и нервни да се чувствате пред публика, опитайте се да не се вкопчвате в листа, от който четете. Ако имате речта написана дословно, ще се изкушавате да я четете. На листа напишете само основните послания. Останалото тренирайте. Тази 2-минутна реч Кейт буквално можеше да научи наизуст. Не предлагам да рецитирате. Но когато се чувствате достатъчно спокойни, че знаете какво говорите, естествено си позволявате отклонения и импровизации.

Кейт Мидълтън и страхът от публиката - Надежда Узунова - Уроци по Лидерство и Комуникация

Усмивка

Кейт реагира добре, когато хората започнаха да се смеят на извинението, че Уилям го няма. Остави веселието да утихне и отговори с очарователна усмивка.


Езикът на тялото е едно от най-силните оръжия на добрия оратор. През години Кейт очевидно хвърли много усилия да работи по жестовете и изражението си.

Хитрина: Усмивката може да измъкне всеки и от най-конфузната ситуация. Повечето хора ще ви простят всяка грешка ако се усмихнете извинително. Препоръчвам тази тактика особено на дамите, защото съм я изпробвала лично стотици пъти.

Човешко отношение

Да, речта й на места звучи дървено, но всъщност това прави Кейт да изглежда човешки пълнокръвно и ѝ печели повече симпатии. Хубаво е да остане вярна на тази естествена уязвимост, която сякаш се опитва да скрие в по-скорошните си изяви.


 

Искате ли да говорите като лидер? Искате ли да изградите своята увереност и да привличате хората към своята кауза?Какво можем да научим за преодоляването на страха от публично говорене от една принцеса?


Напоследък, най-вече откакто започна пандемията, Кейт Мидълтън демонстрира по-голяма смелост да говори пред камера. Появява се в кратки, очевидно режисирани клипове за социалните канали на кралското семейство.В началото на годината херцогинята направи селфи-видео-обръщение за Седмицата на детското психично здраве. Ето подобренията, които се забелязват в сравнение с първата й изява:


Репетира

Очевидно е, че речта е репетирана. Кейт говори с постоянно темпо и знае кои думи да подчертае. Това обаче не пречи да изглежда искрена в посланието си.


Говори за неща, които искрено я вълнуват

Ясно е, че темата е близо до сърцето ѝ и Кейт звучи естествено, защото изразява собствените й притеснения и тревоги като родител.


Зрителен контакт

През цялото време задържа погледа си в камерата (телефона). Това създава усещане за искреност и истина.


Свързване

С изречението: "За много от нас е трудно да определим приоритетите" тя не отделя себе си от проблема и публиката, а се отъждествява с тях, което създава връзка и доверие у хората.


Усмивка

Въпреки нелеката тема, усмивката ѝ изглежда окуражително и прави възприемането на посланието ѝ по-ефективно. Все пак трябва да отбележим, че изражението й изглежда малко по-изкуствено, отколкото при първата реч, което е един от рисковете на неправилните репетиции.


В това видео не виждаме дали Кейт работи по невербалната си комуникация, но следващото показва, че полага усилия в и тази посока.Жестовете

По-смелото жестикулиране показва, че Кейт се чувства по-уверена в публичното си говорене. Характерно за нея е, че стиска ръце, но тук я виждаме да прави по-отворени жестове, да докосва върха на палеца и показалеца и да ги насочва към камерата. Това е убедителен жест на вдъхновяващо лидерство.

Позата

В дишането, стойката и позицията на раменете ѝ липсват очевидни признаци на напрежение. Брадичката й е повдигната и внушава авторитет и липса на задръжки пред камерата.


Изражението

Характерната усмивка на Кейт я има и в тази публична изява. Но има и едно ново стискане на устни в края на изреченията. То внушава авторитет.
Очевидно е, че Кейт Мидълтън полага усилия да усъвършенства лидерското си говорене през годините. И е постигнала много. Разбира се, едва ли ще я видим да говори по телевизията или в социалните мрежи през ден. Защото британското кралско семейство отдавна е наясно, че мистерията е мощ. И както беше казал принц Хари в едно интервю, където го попитаха защо толкова рядко говорят - "не искат да развалят магията".


 

Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?


Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.


Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.Гласът ви ще се чува … ако знаете как да го използвате!


Свържете се с мен днес, за да научите повече.Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page