top of page

Най-добрите оратори: Нийл Деграс Тайсън

Нийл Деграс Тайсън е американски астрофизик и писател ("Астрофизика за заети хора"). Той е и един от най-въздействащите оратори, когато става дума за наука. Известен е с публичните си изяви, в които говори на популярен език за чудесата на Вселената.



уроци от публичното говорене на нийл деграс тайсън

Преди време списание "Тайм" интервюира Нийл Деграс Тайсън за поредицата си "10 въпроса", в която някои от най-интересните хора по света отговарят на въпроси за тяхната кариера, убеждения и опит.

Може би най-проникновената публична изява на Тайсън е отговорът на един от въпросите в това интервю за Тайм. Запитан: „Кой е най-изумителният факт за Вселената, който можете да споделите с нас?“, ученият казва нещо, което не просто ще ви вдъхнови, но и ще ви доближи до космоса.

Във видеото е целият му отговор, аранжиран с музика и изумителни образи на Вселената от ютюбъра Макс Шликенмайер.


С какво се отличава публичното говорене на Нийл Деграс Тайсън?


Премислени отговори:

Забележете как си даде време, преди да даде отговора си. Направи няколко секундна пауза, преди да заговори. После повтори въпроса на журналиста като свой, за да го накара да го зададе отново. Всъщност Тайсън няма нужда от това разяснение. Той много добре разбира какво го питат. Но си даде време да намери най-подходящите думи, с които да отговори.

Хитрина: Когато ви зададат въпрос, не отговаряйте веднага. Помислете какво ви питат. Ще дадете по-добър отговор и ще изглеждате като мислещ и искрен събеседник.

Правилното темпо:

Нийл Деграс Тайсън не прибързва с думите. Говори бавно и целенасочено. Така създава впечатление, че премисля всяка дума и си гарантира максимално въздействие. Добрият оратор се познава по това, че може да намери правилното темпо на говорене пред публика.


Емоции в гласа:

Говори с чувство. Не преиграва, но по гласа му определено се усеща, че се вълнува. Това е търсен ефект, който е заразен за публиката.


Смислови ударения:

Внимателно подбира кои думи да подчертае. Забележете, как се увеличава силата на гласа му, когато казва "казаните, в които бяха претопени”, “тези звезди” и “разпръсквайки”; как се усеща усмивка, когато казва "но аз се чувствам голям" и вълнение в “участник".


С прости думи:

Тайсън прави сложното разбираемо, не само като говори бавно, но и като използва популярен език. Може би най-ясно ви става това от фразата за звеззте, които експлоадирали и разпръснали вътрешностите си из галактиката.

 

Искате ли да говорите убедително пред много хора? Искате ли да въздействате и влияете на всяка публика?





В публичното говорене на Тайсън наистина има нещо, което действително ви кара "да искате да се чувствате значими, да искате да се чувствате като участници" в неговата научна вселена. Той има нещо, което си струва да се каже, и го прави по начин, по който си струва.

 

Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?


Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.


Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.



Гласът ви ще се чува ... ако знаете как да го използвате! Свържете се с мен днес, за да научите повече.



20 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page