top of page

Най-добрите оратори: Робин Уилямс

Актуализирано: 7.04.2023 г.

Робин Уилямс вероятно е един от най-талантливите хора, ходили по земята. Той беше изключителен актьор и комик, който ни караше да плачем. Но той беше и ненадминат комуникатор, който имаше рядката способност да се свързва с публиката си на едно лично и човешко ниво.



Най-добрите оратори: Робин Уилямс

Робин Уилямс не може да се имитира. Но все пак можем да научим от него едно умение, което е критично важно за всеки оратор:

спонтанност и способност да реагира на момента.

Когато получава своя първи Оскар през 1998 г. за поддържаща роля в "Добрият Уил Хънтинг", Робин Уилямс прави показно за това как дори стандартните благодарности може да се запомнят и да се превърнат в думи, които вдъхновяват и мотивират, като същевременно забавляват.



С какво се отличава публичното говорене на Робин Уилямс ?


Импровизация:

Робин Уилямс владееше една много ценна комуникационна техника - можеше да вземе всяко обстоятелство, което ситуацията му поднесе, и да го накара да работи за публиката.

 

Хитрина: По време на всяка реч може да се случи нещо неочаквано. Вместо да се стремите да бъдете подготвени за всичко (това е безполезно), възползвайте се от това, което ви поднася моментът.

 


Изразителност:

Не се опитвайте да се правите на Робин Уилямс... както казах, той не може да се имитира. Но тренирайте ума и реакциите си, научете се да добавяте физическа изразителност на думите си, като използвате езика на тялото.




Чувство за хумор и самоирония:

Много е важно един оратор да не се взима твърде насериозно. И в тази задача ще ви помогне чувството за хумор и самоиронията.


Ангажиране на публиката:

Неговите зрители са негови герои. Той говори на тях и за тях. Това е нещо, което дава на комуникатора голямо влияние върху аудиторията.


Фокус:

Робин Уилямс използва по брилянтен начин импровизаторския си талант, но съумява да остане концентриран в основното си послание.



 



3 аспекта на публично говорене, които можем да научим от Робин Уилямс:


1. За импровизациите е нужна подготовка


Да, знам, че звучи противоречиво. Но не е така. За да реагирате и да импровизирате според обстоятелствата, които се случват около вас, докато изнасяте публична реч, трябва да знаете точно какво е вашето послание и да вярвате дълбоко в него. Колкото по-страстно вярвате в това, което казвате, толкова по-уверени ще бъдете да се отклоните и да разкажете история или смешка, която ви е хрумнала в момента. Като същевременно знаете, че можете да ги свържете с оригиналната си идея или тема.



2. Трябва да владеете историите си, за да владеете слушателите си


Когато гледате публична реч или интервю на Робин Уилямс, имате усещането, че той говори от дивана си вкъщи. Изглежда напълно естествено на всяка сцена и във всяко студио. Това спокойствие идва от факта, че той се чувства напълно сигурен и убеден в историите и темите, за които говори.

Големият урок по комуникация тук е, че когато сте убедени в това, което говорите и го казвате по начина, по който го чувствате, ще владеете разговора, без значение какво ви питат и кой ви слуша.



3. Не трябва да скъсявате дистанцията, трябва да я премахнете.


Робин Уилямс прави публиката активен участник в публичното си говорене, което кара хората да се чувстват по-ангажирани и съпричастни.


Хитрина: Помолете някой от публиката да се изправи и след това му задайте въпрос по темата, за която говорите. Това ще е импровизация, но вие ще сте я планирали. Най-хубавото е, че когато общувате по този начин, излизате от линейното, еднопосочно преживяване, което е предвидимо, плоско и често скучно. Презентацията ви става интерактивна, ангажираща и забавна.




 


Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?


Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.


Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.



Гласът ви ще се чува ... ако знаете как да го използвате! Свържете се с мен днес, за да научите повече.



45 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page