top of page

4 съвета как да намерите своето темпо на говорене пред публика

Актуализирано: 6.08.2021 г.

Една от най-честите грешки, които хората допускат, когато общуват публично, особено ако са нервни, е да говорят твърде бързо.


скорост на говорене
Една от най-честите грешки, които хората допускат, когато общуват публично, особено ако са нервни, е да говорят твърде бързо.

В неотдавнашен телевизионен диспут наблюдавах мъките на един елегантен, но напрегнат господин. Всеки път, когато му даваха думата, той очевидно имаше какво да каже, но го изстрелваше сякаш е на състезание по бързо говорене с Ицо Хазарта. И въпреки че посланията му бяха умели и явно добре обмислени, скоростната му реч съсипа целия ефект. Яснотата на посланието му беше загубена. Да не говорим за емоцията.


Ето това, за съжаление, се случва, когато говорите твърде бързо:



губите връзката с публиката и не може да получите доверие. Изглеждате и звучите така, сякаш просто искате да си тръгнете час по-скоро. А това в никакъв случай не ви помага да спечелите аудиторията си.


И обратно:



ако говорите твърде бавно или правите твърде много паузи, рискувате да изглеждате досадни и дори назидателни.



Има няколко обяснения за смущенията в темпото на говорене.

  • Може би сте нервни, защото се страхувате да не бъдете съдени строго. И нека си го кажем: щом говорите пред хора, хората неизменно ще ви обсъждат и съдят!

  • А може би адреналинът ви превръща в атлет, който се готви за състезание. И проявите му могат да бъдат трудни за управление.

  • Или може би просто говорите бързо.


Във всеки случай, ето няколко стратегии, които да ви помогнат да овладеете темпото на говорене, докато в същото време продължавате да звучите и изглеждате естествено.




1. Летящ старт

Това не означава за започнете с висока скорост, а да знаете как да започнете. Да, да знаете наизуст!


Знам, че поне половината от вас сега си мислят: „Но аз искам да звуча спонтанно. Обичам да импровизирам, за бъда естествен. " Не е добра идея!


Не забравяйте, че сте най-нервни в началото на презентацията си. Ако не знаете точно какво ще кажете през първите 3 до 5 минути, ще започнете да си търсите думите. И така сами ще се подложите на допълнителен стрес.


Не мога да подчертая това достатъчно дебело... Трябва да знаете как да започнете! Ако започнете добре, всичко останало ще върви гладко.



2. Човек в публиката

Трябва да умеете да се погледнете от страни - в случая откъм публиката.

Хората, които ви слушат, трябва да осмислят какво им казвате. Дайте си сметка, че за вас това са познати неща и факти, но те го чуват за първи път. Вашата цел трябва да бъде да осъществите смислена комуникация с вашата аудитория.


След като решите какво ще говорите, упражнявайте се да произнасяте на глас встъплението си. Правете промени, докаго започне да ви звучи естествено. Представете си, че говорите с един човек, че искате той да ви разбере. И автоматично ще забавите темпото.



 

Искате да преодолеете страха да се изправите пред публика?





3. На глас

Ето едно упражнение, което можете да изпробвате, за да ви помогне да забавите темпото: Прочетете изказването си на глас. Всеки път, когато стигнете до края на изречението, направете пауза и бройте наум 1-2, след което продължете.


Съгласна съм, че това кара речта да звучи механично. Но целта на това упражнение е да развиете навик, преди да излезете пред публика. Не става дума за паузи и забавяне в рамките на изреченията. В тях е добре да поддържате енергично (но не прекалено бързо) темпо. Но естествените паузи в края им помагат на публиката да осмисли вашето послание.


Когато моментът за изява настъпи, забравете механиката, концентрирайте се върху презентацията си и аудиторията. Ще се зарадвате да видите, че по инерция спазвате голяма част от това, което сте репетирали.


 

Искате да грабнете вниманието и да завладеете съзнанието? Искате да отправяте въздействащи послания - вербални и невербални? Искате да реагирате адекватно на въпроси и възражения?




4. Не пред огледалото, пред телефона

упражнение за публична реч
Извадете телефона си и запишете речта си с него.

Ако подготвяте уебинар, подкаст или някакъв вид аудио презентация, вашият глас е всичко, което публиката ще възприема. От решаващо значение е да проверите темпото си и да знаете как звучите.


За да постигнете правилното си темпо, първо трябва да свикнете да чувате гласа си. Първоначално може да ви звучи нелепо. Но факт е, че всеки от нас има много различно възприятие за гласа си и за това колко бързо или бавно говорим.


Ето какво можете да направите. Извадете телефона си и запишете речта си с него. Може да си направите и видео. След това изслушайте (изгледайте) записа внимателно. Запознайте се с естественото си темпо и забележете кога сте склонни да го ускорявате. повторете упражнението. Направете го отново, колкото пъти е нужно, като правите съответните корекции, докато гласът, който чувате, стане гласът, който винаги сте си мислили, че сте чували - говорът, чието темпо и цялостен звук най-естествено предават вашия характер.


 

Заинтригувани сте и искате да продължите с уроците?





67 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page