top of page

Открийте профила си на тревожност при говорене пред публика!

Актуализирано: 6.04.2023 г.

“Аз съм опитен професионалист и си разбирам от работата. Няма причина да съм нервен. Защо тогава се тревожа за тази презентация?!”

Ако някога сте водили този разговор със себе си, познайте какво - не сте сами! Всъщност повечето хора, с които съм работила и работя, включително такива с години опит в публичните изяви, са нервни преди да застанат пред публика, всеки по своя различна причина.


страх от говорене пред публика

Тотален мит е, че само защото сте компетентен и имате експертен опит, можете убедително да демонстрирате това пред хората. Въпросът е дали това са досадни, но контролируеми нерви, или е нещо, което спъва способността ви да говорите пред публика и пречи на убедителното ви представяне. А още по-важният въпрос е - какво можете да направите, за да си помогнете? 

Насърчавам клиентите, с които работя, да изследват в какво се коренят страховете им и да проучат първопричината за нервните сривове преди да се изправят и да говорят пред много хора. Едно от най-големите удоволствия за мен като треньор е непрекъснатата обратна връзка, която получавам от хора, преодолели напрежението и изпитващи истинско удоволствие от срещите с публика.


Искате да бъдете един от тях?
Едно добро начало е да откриете какъв е вашият Профил на тревожност. Проучванията са показали, че хората могат да се разделят на 4 основни групи според това в кой момент на публичната изява започват да се напрягат.


Какъв е вашият профил на тревожност?

Ето бърз поглед към четирите типа:бягство от публична реч

1. Беглецът

Кога се проявява: При самото споменаване на възможност за публична изява


Беглецът изпитва най-висока степен на безпокойство при перспективата да говори пред хора. Той ще донесе от девет кладенеца вода, за да остане извън светлините на прожекторите, без значение дали така рискува да си навреди лично или професионално.сценична треска лошо предчувствие

2. Предчувстващият

Кога се проявява: От момента, в който е насрочена изявата му.


Известен още като като „тревожния“, Предчувстващият извежда подготовката за "най-лошия сценарий" на съвсем ново ниво. Независимо дали е добре подготвен, или няма никакви умения, той не спира да се тревожи и има лошото предчувствие, че нещо ще се обърка по време на речта или презентацията му. Не може да се отърси от тази мисъл по време на цялото си представяне. А понякога тя продължава да го преследва и след събитието.
адреналин и стрес при говорене пред хора

3. Адреналиновата бомба

Кога се проявява: Непосредствено преди събитието.


Проявява реакцията "Бий се или бягай", която медиците наричат остър стресов отговор. Тялото ускорява сърдечния ритъм и дишането, за да си осигури енергия и кислород, необходими за бързо справяне с опасността. Този приток на енергия в известна степен е полезен. Но когато адреналинът напълно вземe контрол, се стига до нежелани реакции като треперене, бързоречие, разширени зеници, които карат говорещия да изглежда уплашен и несигурен.
импровизаторски умения пред публика

4. Импровизаторът

Кога се проявява: По време на изявата.


Импровизаторът смята, че "може да се пробва". Видял е как го правят стенд-ъп комиците и опитните оратори и си вярва, че може да направи същотото. Е, приемете една истина от човек, който години наред е говорил пред милионна аудитория: Най-добрата импровизация е репетираната импровизация. Всички комедианти, на които се възхищавате, изпробват номерата си предварително. "Пробвайки се" с импровизации, ще си причините нерви и тревожност, които ще продължат да се трупат, колкото по-малко се подготвяте. В някои случаи дори вашият профил може да се промени от Импровизатор на Беглец.Има различни лекове за всеки тип тревожност.


Например, Импровизаторите обикновено трябва да се съсредоточат повече върху подготовката. Докато Предчувстващите, които са склонни да "предобрят" репетициите, трябва да престанат да се суетят и да повярват, че ще се справят, когато настъпи моментът.


Адреналиновите бомби трябва да канализират енергията си правилно, за да не се тресат от нерви докато говорят. За Бегълците е много важно да открият първопричините за страховете си и след това да започнат да преодоляват дискомфорта от среща с публика като си организират нарочни изяви първо пред съвсем малки и доверени групи от хора.


 

Нека ви успокоя: дори най-опитните говорители са напрегнати преди голяма изява. Не сте сами в страховете си. И ако знаете накъде да насочите усилия и енергия, можете да контролирате ситуацията и да покорите всяка сцена и публика.


Нека ви помогна!


Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?


Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.


Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.
Гласът ви ще се чува ... ако знаете как да го използвате!


Свържете се с мен днес, за да научите повече.


Подобни публикации

Виж всички

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page