top of page

4 правила за впечатляваща публична реч

Актуализирано: 8.08.2021 г.

Искате да бъдете вдъхновяващ лидер? Искате думите ви да бъдат чути и запомнени? Искате хората да следват идеите ви? Научете тези 4 правила за говорене пред публика! Ще ми благодарите по-късно.


4 правила за впечатляваща публична реч
Ако искате гласът ви да бъде чут, трябва да можете да се свързвате с хората.

Всеки път, когато говорите пред хора, получавате редкия шанс да създавате влияние и да се превърнете в източник на идеи и вдъхновение. Речи, презентации, лекции, интервюта, дори забележки на срещи - всички те могат да променят живота: и вашия, и на другите. Говоренето пред публика винаги е било средство за мотивиране на промяна и прогрес.


Когато се изправите пред вашата аудитория, вие имате отговорност не просто да бъдете добър говорител. Трябва истински да горите в идеите си и да ги предадете на другите. Това е същността на публичното говорене! Ако искате гласът ви да бъде чут, трябва да можете да се свързвате с хората. Тази способност може да се окаже по-важна дори от презентаторските ви умения.


4-те елемента на лидерското говорене

В следващите редове ще ви запозная с четирите ключови характеристики, които вашето лидерско изказване трябва да има. Направете ги задължителни за всяка своя публична изява. В допълнение към подобряването на общите ви комуникативни умения, те са жизненоважни за превръщането във влиятелен оратор.


създаване на доверие

1. Доверие

Която и тема да е на дневен ред, вашата публика първо ще си зададе въпроса: "Защо да вярвам на думите на този човек?" Така че не забравайте да демонстрирате своя опит, познания и страст по обсъждания въпрос или проблем. Непременно споменете своята експертиза и качествата, които ви правят достойни за доверие. 

Искате да печелите повече доверие като лидер? Разгледайте моето обучение по създаване на връзки и доверие!Не бъдете самохвалковци! Но и не пропускайте възможността да се представите като говорител, чиито думи не са просто празни приказки, а са подплатени със знания и опит. Трябва да спечелите доверието на хората. И трябва да го направите незабавно! А това означава да знаете какво правите през първите 60 секунди от вашето публично представяне. Когато аудиторията осъзнае, че знаете какво говорите и имате какво да кажете, тя ще ви слуша истински.2. Честност


Сигурна съм, че сте честен човек. Но публичното говорене изисква различен вид честност. Това е честността, която метафорично казано ви оставя голи на сцената! Когато на човек му липсва увереност в публичните изяви, той обикновено се опитва да се представи за нещо, което не е. Слага маска.


А аудиторията винаги усеща това. И когато го направи, ще ви "изключи". За да влияте на хората, трябва да им покажете истинското си АЗ. Ако се страхувате, че това "разголване" ще ви направи уязвими, прави сте. Но уязвимостта всъщност е важна част от това да си честен и харизматичен говорител. Когато публиката усети, че не криете нищо от нея, че сте човек точно като тях, тя ще съпреживее всяка ваша дума и ще бъде по-склонна да ви слуша. 

Смятате ли се за изключителен комуникатор? Искате ли да научите как да бъдете? Доверете се на опита ми в комуникациите!

При публично говорене - прожекторите върху публиката

3. Прожекторите върху публиката


Най-естественото нещо е, когато ви предстои публична изява, да се концентрирате върху себе си и върху това дали ще се изглеждате добре. Но за да успеете, трябва да обърнете мисленето си. Като човешки същества всички ние тълкуваме света според реакциите си към него.


Ефективните оратори, обаче, се научават да оценяват представянето си по въздействието върху публиката.


От първия момент, в който започнете да замисляте презентацията, до последната дума в нея, трябва да поставяте публика в центъра на своето внимание. Мислете не само какво трябва да чуят, но и как да го чуят. Тренирайте различни подходи в зависимост от аудиторията - различните хора най-вероятно ще реагират по различен начин на това, което казвате.


И разбира се, гледайте ги в очите. Това не трябва да ви изнервя, а да ви помогне да установите така важна връзка с публиката.призив за действие call-to-action

4. С фокус върху действието


Много ораори правят фундаментална грешка да се фокусират предимно върху съдържанието на презентацията си, а не върху хората, които ще я видят и чуят. Не бъдете самовлюбени! Истинската ви любов трябва да е публиката и именно тях трябва да ухажвате. Това означава да помислите добре за действието, което искате хората да предприемат в резултат на вашата реч.


Това всъщност трябва да направи презентацията ви много по-лесна. След като разберете кои са вашите слушатели (вижте точка 3 по-горе), решете каква е конкретната цел, която искате да постигнете с тях. И когато съставяте презентацията си, включвайте само материали, които ще ви помогнат да постигнете тази цел. Всичко друго няма място във вашето публично представяне. Помислете какво искате хората да си помислят, да почувстват и направят в резултат на вашата изява. Това е един от най-добрите начини за количествено измерване на успеха на презентацията.  

Четирите елемента за впечатляваща публична реч имат едно общо нещо: чувството за отговорност по отношение на публичното говорене. Възприемайте презентацията си като възможност да използвате кой сте и какво знаете, за да установите връзка с аудиторията си. Ако го направите, имате по-добър шанс да изпълните задачата си да промените мисленето им към по-добро и да ги предизвикате към положителни действия. Това е целта, която трябва да постигнете.
518 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page