top of page

Най-добрите оратори: Мишел Обама

Въпреки че политическите речи винаги предизвикват и възхищение, и критики, като експерт по комуникации и журналист, който е отразявал стотици такива изяви у нас и по света, смятам, че можем да научим ценни умения за публично говорене от тази добре подготвена изява на бившата първа дама на САЩ Мишел Обама.Мишел Обама е адвокат и писател. Тя беше първата дама на САЩ от 2009 до 2017 г. Омъжена е за 44-ия американски президент Барак Обама.


Мишел обра овациите за публична реч с виртуалното си представяне на Конвенцията на Демократическата партия през 2020 г.С какво се отличава публичното говорене на Мишел Обама?

  • Интензивен контакт с очите:

Мишел гледа директно и настоятелно в камерата, като така установява моментална връзка с аудиторията и създава усещане за емпатия.


  • Игра с гласа:

Тя използва смислови ударения, драматургични паузи и промяна в ритъма на говорене, за да подсили въздействието на думите си.


  • Невербално лидерско излъчване:

Изражението на лицето ѝ се променя по въздействащ начин, докато тялото ѝ запазва неподвижна, уверена поза.


  • Сторителинг:

Умело вплита в речта си истории и примери от актуални събития.


  • Емоционален език и жестове:

Най-добра демонстрация и за двете е градиращата серия "Аз знам...", която започва на осмата минута от речта.


  • Силен финал:

Мишел създава усещане за неотложност с призива си „Трябва да направите нещо!“. 

Искате ли и вие да се превърнете в Гладиатори на Словесната арена?3 умения за публично говорене, които можете да научите от Мишел Обама


1. Добро писане


По-лесно се прави въздействащо впечатление, ако имате добре написана реч.

Една от техниките в инструментариума на Мишел Обама (или на комуникационния ѝ екип) е да варира дължината на изреченията. Дълго след кратко. И обратно. Ето пример от анализираната реч.


"Това е трудна работа. Тя изисква да имате трезва преценка, да жонглирате със сложни и еднакво важни задачи, да сте верни на фактите, да имате точен морален компас, да умеете да слушате и безрезервно да вярвата, че всеки един от 330-те милиона души в тази страна има стойност и смисъл."

Друга риторична техника, която Обама използва, е създаване на контраст. Това прави една идея интересна и запомняща се. Ето пример:


"Думите на президента имат силата да раздвижат пазарите. Те могат да започнат войни или да посредничат за мир. Могат да отключат най-добрите заложби на всеки или да събудят най-лошите ни инстинкти."

И накрая, Мишел използва метафори, за да представи абстрактни идеи на популярен език.


„Да вървиш нагоре означава да чупиш оковите на лъжите и недоверието с единственото нещо, което наистина може да ни освободи: студената твърда истина.“

Хитрина: Метафорите, контрастът и дължината на изреченията са основни елементи на доброто писане, които можете да използвате, за да подобрите следващата си публична реч.2. Ефектно представяне

Големите оратори подчертават някоя ключова фраза като променят силата на гласа си, правят пауза преди или след нея или я разтягат, като забавят изговарянето на всяка сричка. Мишел е склонна да удължава или разтяга думите, които иска да подчертае.


Например, когато казва:


„Боли ме да видя толкова много хора, които страдат“, тя забавя темпото и удължава думата „hurts“.

Към края на речта тя подчертава със смислови ударения цяла поредица думи, което създава напрежение и усещане за неотложност. Около минута и половина преди финала:


"Такива сме ние все още: състрадателни, издръжливи, свестни хора, чието богатство е връзката помежду ни."

Хитрина: Поставяйте ударение върху най-важните думи. Използвайте тази техника, за да си осигурите по-силно въздействие.3. Емоционални жестове с ръце


Мишел не ръкомаха по произволен начин. Жестовете ѝ са ясни и конкретни.


Няколко пъти докосва с ръка гърдите си. Това е знак за съпричастност, който много хора правят естествено, когато говорят за проблем, който е близък до сърцето им.


Например, като майка на две момичета е съвсем естествено тя да направи този жест, когато казва:

„Твърде много общини бяха оставени да лъкатушат в противоречието дали и как да отворят училищата по безопасен начин“.

Хитрина: Не препоръчвам на начинаещи или несигурни оратори да се фокусират прекалено много върху жестовете, защото ако не са добре отработени и ако не им идват от вътре може да изглеждат неестествени и заучени. Важно е да знаете, че когато говорите за идеи, които за вас са емоционални, ръцете ви неусетно ще следват думите ви. Оставете ги!


 

Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?

Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.

Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.Гласът ви ще се чува ... ако знаете как да го използвате!

Свържете се с мен днес, за да научите повече.

Подобни публикации

Виж всички

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page