top of page

Имало едно време...

Актуализирано: 6.04.2023 г.

Как да приложите сторителинг в публичното си говорене?


Искате всички да ви чуят в този шумен свят? Разкажете история!


разказване на истории
Една ябълка за 102 долара и 50 цента, моля!

Човешката история е пълна със значими ябълки - от първата, която изгонила Адам и Ева от Райската градина, през онази, която обяснила на Нютон земното притегляне, до отхапаната, на която е написан този текст.


Ето я и тази - на вид съвсем незначителна. И все пак струва 102,5 долара. Погледнете я пак! Виждате ли кое я прави толкова скъпа?Не се чудете повече! Отговорът е прост - нищо.

Нищо в тази ябълка не струва 102 долара. Купена е за долар от гаражна разпродажба. Малко по-късно е продадена повече от 100 пъти по-скъпо. Как? За нея е разказана история.


Ябълката е част от експеримента на журналиста Роб Уолкър и писателя Джошуа Глен, който доказва силата на историите. Двамата купуват 100 евтини предмета, от онези, които ласкаво наричаме "прахосъбирачки" и "тракачаци". После карат съвременни писатели да измислят истории за тях. Всеки предмет е пуснат с историята си на търг. Така първоначалната инвестиция от 128 долара и 74 цента се връща като чиста печалба от 3 612 долара и 51 цента. Пресметнах го вместо вас: това е увеличение от 2780% благодарение на историите.


Защо и как да включите истории в публичното си говорене?Всички разказваме истории. Те са "валутата" на човешките взаимоотношения. Всеки ден хората се събират около масата на вечеря, на кафе-пауза в офисите си, в социалните платформи и споделят значителни и незначителни моменти от живота си. Ако историята е завладяваща или има смисъл и за живота на другите, тя започва да се споделя.

Когато обучавам клиентите си как да подобрят публичното си говорене, основното, което ги карам да правят, е да разказват истории. Защото като журналист съм научила, че добре разказаната история се помни и живее собствен живот, дори без да е първа новина. Историята може да превърне плоската презентация в запомняща се. Хората изведнъж ще зарежат всичко, което правят, и ще ви слушат.


 

Интересува ли ви това обучение?Има няколко обяснения защо историите ви превръщат в мощни оратори:

1. Заради тях ще ви запомнят.

За съжаление хората забравят 75 процента от това, което им казвате, в рамките на 24 часа след презентацията. Но те ще запомнят добре разказана история, с която сте се аргументирали, дълго след като си тръгнат.


2. Анакдотите и забавните коментари, които вплитате в своята презентация, ще подобрят стила ви на говорене.

Забелязала съм, че дори най-притеснените и "дървени" презентатори се оживяват, когато започнат да разказват весели случки.


3. Може би най-важното: Историите ви дават възможност да докоснете хората на емоционално ниво.

Като разкажете нещо, което сте преживели, когато опишете какво сте видели, направили или научили, си изграждате образ на пълнокръвна и чувствителна личност и можете да влияете на чувствата на своята публика. Ще докоснете т.нар. "тънка струна".

 

Хитрина: Трябва винаги да се стремите в публичното ви говорене да има баланс между информацията (данни, статистика, фактически доказателства) и историите (примери, лични преживявания, аналогии, анекдоти). Така ще ангажирате и убедите слушателите си да направят точно това, към което сте ги призовали.


Въпросът е как да изберете и разкажете история за своята презентация. Защото съществува риск да се отнесете в разказ, който не интересува никого, и да загубите вниманието на публиката.В основата на всичко е добрата структура


На моите обучения упражняваме няколко няколко рамки за истории в зависимост от ситуацията и публиката. Защото трябва да знаете, че това, което ще работи добре пред инвеститори, може да не става за политическа реч или брандинг-стратегия.


Все пак, ето една изпитана класическа структура, която можете да използвате в почти всеки случай. Тя съществува откакто има истории и е добра отправна точка за начинаещи разказвачи.Приказната структура

  • Имало едно време...

  • Неочаквано...

  • За късмет...

  • И заживели щастливо.
Добрите истории се изграждат около конфликти.

Всичко върви нормално, докато идилията неочаквано се прекъсва от конфликт. Независимо дали става въпрос за екипни усилия за спазване на краен срок, който драматично ги притиска, и всеки трябва да положи кански усилия, за да свърши работа, или изнесено обучение, при което, когато изведнъж прозвучава пожароизвестителната сигнализация на хотела и всички трябва да бягат - в историята трябва да има явен конфликт, който да накара слушателите да поискат да разберат как сте преодолели препятствието.


След като споделите своите героични, драматични или може би забавни действия в създалата се ситуация, винаги подчертавайте поуката от развръзката.Последен важен съвет: Историята трябва да бъде уместна и да подкрепя посланието, което отправяте.

  • Послание

  • Подкрепяте го с история

  • Повтаряте посланието


Харесвам тази структура, защото се помни лесно, прилага се още по-лесно и работи при почти всякакви обстоятелства.


Изпробвайте я и ми пишете как се е получило! 

А ако искате да разказвате истории за вашата организация, компания, продукти ще ви помогна с консултация и цялостна програма за Brand Storytelling.45 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page