top of page

5 СЪВЕТА ЗА ЕЗИКА НА ТЯЛОТО: Какви невербални сигнали излъчвате и помагат ли те на вашето лидерство?

Актуализирано: 7.08.2021 г.

Преди време по телевезията водех предаване, в което анализирахме невербалното поведение на политици и известни личности, за да преценим дали лъжат по важни за обществото теми. Учудена бях колко много от тях се страхуваха и отказваха да бъдат мои събеседници. Първият извод естествено беше, че мнозина не са искрени с последователите си. Другият - че повечето нямат никакъв контрол над невербалната си комуникация и дори когато са честни и открити, не внушават това убедително.

(Ако ви е любопитно какво стана с предаването дочетете тази статия.)



"Хвани ме ако можеш" - рубриката в предаването "Комбина", в която Надежда Узунова анализира невербалното поведение на известни личности
"Хвани ме ако можеш" - рубриката, в която анализирахме невербалното поведение на известни личности

Успехът на един лидер зависи от способността му да вдъхновява, влияе и привлича хората. Това вече го знаете. И когато се готвите за важна среща - с последователите си, с подчинените си, с екипа си или с клиенти, вие сигурно полагате огромни усилия върху своите послания: мислите какво ще кажете, набелязвате ключовите точки, дори репетирате думите си, за да сте сигурни, че ще звучите достоверно и убедително.


Давате ли си сметка обаче, че хората, които се надявате да впечатлите, ще направят своите изводи само частично въз основа на това, което казвате? На подсъзнателно ниво те ще преценят дали да ви се доверят, дали сте благонадежден, дали вдъхвате доверие и съпричастност, по това как използвате личното пространство, по жестовете, стойката, изражението и контакта с очите. Всички тези невербални сигнали могат да подобрят, подкрепят, отслабят и дори да саботират лидерския ви образ.


Убедителният език на тялото може да ви помогне да се свържете със своята аудитория, да я мотивира към желаното от вас действие, да даде на идеите ви допълнителна стойност и да изтъкне харизмата ви. Това е мощен набор от умения, които всеки лидер може да развие.


Ето пет съвета, които трябва да имате предвид:



1. Първите 7 секунди са критични. Използвайте ги!


Сигурна съм, че всеки от вас има хора, на които държи, от които се възхищава, които го вдъхновяват. А също така такива, които твърдо не харесва и дори ненавижда. Убедена съм, че всички помните първата си среща с тях.


Първото впечатление, не е необратимо, но е трудно опровержимо, точно защото е създадено на подсъзнателно ниво. То оказва мощно въздействие върху това, как ви възприемат. Ако някой веджъж ви сложи етикета "достоен" или "подозрителен", "силен" или "неуверен", всичките ви по-нататъшни отношения ще минават през този филтър. Ако някой ви хареса, след това ще търси положителните ви страни, за да затвърди мнението си. Обратно: ако му се сторите недостоен за доверие, ще стане подозрителен към всичките ви думи и действия.


Първото впечатление се създава за по-малко от седем секунди и е силно повлияно от езика на тялото ви. Научни изследвания са установили, че невербалните сигнали са четири пъти по-въздействащи при първа среща, отколкото всичко, което кажете.


 

Как да направите силно, запомнящо се и позитивно първо впечатление?





Балансиране на вербалните и невербалните сигнали

2. Създайте доверие като синхронизирате вербалните и невербалните си послания.


Само перфектното съответствие между казаното от езика и тялото може да създаде доверие.

Ако вашите жестове не са в синхрон с устното ви послание, хората подсъзнателно възприемат двусмислие, несигурност или най-малкото вътрешен конфликт.

Така че, когато лидерите казват едно, а жестовете им показват друго, смисът просто се губи. Когато избягвате зрителен контакт и погледът ви шари, а се опитвате да внушите откровеност, когато се поклащате и не можете да си намерите място, а говорите за стабилното бъдеще, когато казвате, че сте честни, но сте скръстили ръце пред гърдите си - устното съобщение се губи и всички ваши красиви думи губят значение.



Използвайте жестове с ръце, стига да знаете какво казвате

3. Жестовете: Говорете с ръцете си, стига да знаете какво казвате.


Забелязали ли сте, че когато хората "горят" в това, за което говорят, жестовете им автоматично стават по-отривисти и изразителни? Ръцете им се движат, подчертавайки най-важните послания и изразявайки ентусиазъм.


Изследванията показват, че публиката възприема по-добре говорители, които използват повече жестове. Учените също така са установили, че хората, които жестикулират повече са по-често оценявани като топли, приятни и енергични. Докато тези, които остават неподвижни или чиито жестове изглеждат механични или „дървени“, се възприемат като студени, рационални и аналитични.

Това е една от причините, поради които жестовете са толкова важни за образа на лидера. А правилното им използване в речи или презентации оказва мощно въздействие върху публиката.


В кариерата си като журналист, съм виждала хора на високи постове и с много опит да правят грешки като новобранци при публичните си изяви. Когато лидерите не използват правилно жестовете (например оставят ръцете си да висят отпуснати или ги стискат пред тялото си в класическата позиция „смокиново листо“), това предполага, че не са емоционално инвестирани в проблема или че просто са несигурни.



 

За да използвате ефективно жестовете, трябва да сте наясно как ще се възприемат. Да потренираме!






комуникация лице в лице

4. За да въздействате по-силно, общувайте лице-в-лице


В тези забързани дни, технологично заредени със смс-и, имейли, телеконференции и видео-чатове остава една универсална истина: комуникацията Лице-в-Лице остава на въздействащата, продуктивната и мощната.


Ето защо:

При срещи лице- в-лице мозъкът ни обработва непрекъснатата каскада от невербални сигнали, като основа за изграждане на доверие и създаване на свързаност. Взаимодействието лице в лице е богато на информация. Ние тълкуваме това, което хората ни казват, само частично от думите, които използват. Получаваме по-голямата част от посланието (и целия емоционален нюанс зад думите) от тона на гласа, темпото, изражението и други невербални сигнали. И ние разчитаме на незабавна обратна връзка - мигновените отговори на другите - за да ни помогне да преценим колко добре се приемат нашите идеи.




5. Научете се да разчитате езика на тялото - или ще пропуснете половината разговор.


Най-важното в общуването е да чуеш това, което не е казано. Добрите лидери знаят не само как да изпращат правилните сигнали, но и как да ги четат.

Комуникацията върви по два канала - вербален и невербален. Това означава два различни разговора, които се водят едновременно. Въпреки че вербалната комуникация е очевидно важна, това не е единственото послание, което се отправя. Без способността да четете езика на тялото ще пропуснете ключови елементи от разговора, които всъщност могат да са от решаващо значение.



 

Искате ли да се научите да разпознавате невербалните сигнали на своята публика, партньори и конкуренти? Искате ли да предусещате несъгласията, скритите опасности и опитите за манипулация?





Абонирайте се, за да не пропускате Новини & Хитрини!



Ако още сте любопитни какво стана с онова предаване - спряха го.

Спряха го след като анализът на невербалната комуникация на една от сочените за подопечни на известен бизнесмен, попаднал наскоро в наказателния списък "Магнитски", разкри противоречия. Интервюто имаше огромен отзвук, а медиите бухалки дружно поискаха водещата Надежда Узунова да бъде махната. Предаването беше свалено по най-елегантния вербален начин: не можем да намерим гости, всички се страхуват. Като умели комуникатори, вярвам, че се разчете истината между редовете.


Година преди "Магнитската буря" една новоспусната ръководителка на Нова телевизия изтъкна това интервю като мой основен "грях" спрямо собствената си личност, официално никак несвързана с въпросния бизнесмен. 30 души журналисти бяха свидетели на нейното вербално и невербално поведение в този момент. А аз бях свидетел на тяхното вербално мълчание и невербален страх.


Това е интервюто. Предизвиквам ви да разчетете истината във всеки дъх, жест, "поглед, усмивка", мимика! Предизвиквам днешните журналисти да правят такива интервюто! :)

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page