top of page

Всеки ли може да бъде лидер?

Актуализирано: 30.07.2021 г.

Ако вземем предвид най-разпространеното определение за лидер - човек, който стои начело на партия, организация, компания или екип, тогава отговорът е не. Не всеки може да се впише в това определение.


Но тази дефиниция е много ограничаваща, защото в действителност има много други видове лидери. И можем да ги срещнем при всевъзможни обстоятелства.


лидер
Можем да открием лидери на практика във всякаква обстановка

Всеки притежава качества, които могат да го превърнат във водач. Но не всеки се сблъсква с точните хора и обстоятелства, при които тези качества наистина могат да блеснат и да бъдат разпознати.

Все пак всеки обаче може да развие своите лидерски умения и да ги използва в своя полза всеки ден - на и извън работното място.



Тънката разлика между Лидерство и Влияние


Лидерството и Влиянието са сходни, но не са едно и също. Определено лидерите имат влияние, но не всички инфлуенсъри (дори онези с най-много последователи) са водачи. Лидерството предизвиква хората към действие, поради което е толкова ценено в света на политиката и бизнеса. Влиянието оказва по-голямо въздействие върху мнението, възприятията и ценностите. Подобно на ефективния лидер, ефективният инфлуенсър развива положителни качества, които достигат до хората, независимо дали на индивидуално ниво, или по начини, които въздействат на милиони хора. Всеки може да развие тези качества, независимо дали е на ръководна позиция, или не.


 

Искате да разширите влиянието си като лидер?



Как да развиете лидерските си качества?


За лидерството има много книги, обучения и ресурси. Но основното, което ви е необходимо, е здрав разум. И ценности! Трябва да знаете за какво се застъпвате и какво отстоявате. Лидерството не е свързано с постигане на някакъв статичен набор от умения. Лидерът трябва да се променя и да води към промяна, иначе тя ще се случи без него. Освен това трябва да въплъщава промените, които иска да види.




Целта не е "клишето"!



Да станете лидер не означава да се превърнете в нещо, което по същество не сте. Всички имаме изградена представа за това как изглежда и действа „лидерът“. И въпреки че тя е идеална за един идеален свят, е неприложима в реалния. Всяко конкретното място, време и ситуация изисква различен тип лидерство, което може да се окаже напълно неподходящо за друг момент, органиция, общество или време. Един съдия, например, може перфектно да ръководи заседания по наказателно или гражданско дело и да се окаже пълен провал като шеф на оживено бистро по време на обяд. Главният готвач е господар на кухнята, но едва ли ще се справи в детска градина... и т.н.




Заблуди за лидерството


Ако искате да развиете лидерски качества, първо трябва да развенчаете няколко погрешни схващания.

  • Например, много хора мислят, че не могат да бъдат лидери, тъй като не са на властова позиция. Но на най-фундаменталното ниво всеки човек има власт над собствените си ценности, действия и решения и трябва да почитат тази власт.

  • Много хора смятат, че интровертите не могат да бъдат велики лидери, но някой би ли определил Далай Лама или майка Тереза като екстроверти?

  • И накрая, някои хора твърдят, че ако всеки е лидер, кой ще го следва? Истината е, че никой не води във всичко. Най-добрите лидери влизат и излизат от тази роля грациозно, в зависимост от ситуацията.




Лидерските умения са полезни дори за тези, които не искат да ръководят


Не всеки може да бъде „лидер“ по стандартите на поп-културата на 21-ви век.


Но всеки може да развие своите качества на водач и да използва влиянието си, за да постига промяна.

Тези умения служат добре на хората, независимо от тяхната позиция в живота. И гарантират, че когато възникне ситуация, която изисква лидерски качества и знания, те ще бъдат готови да поемат отговорност, да посочат верния път и да водят по него.



 

Смятате ли, че имате заложби на водач? Искате ли да развиете лидерските ви качества?




307 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page