top of page

Как да ви изберат - стратегия за политическа кампания

Актуализирано: 8.08.2021 г.

Голяма част от това, което ще ви кажа, звучи като елементарна проява на здрав разум. Но прочетете препоръките ми докрай, защото много от тези уж логични елементи често изпадат по пътя в кампанията.


По същество силната стратегия за политическа кампания (което най-общо казано означава план за изборна победа) трябва да се основава на някои ключови градивни елемента и принципа, които ще ви помогнат да пресечете финалната линия първи.




Не се кандидатирайте ако не се стремите към победа!


Участието в избори на олимпийския принцип не е добра идея. Особено ако искате да имате авторитет.


“О, този човек се кандидатира за общински съветник вече 9 пъти! Определено знае как да ни реши проблемите!", ...не казва никой. НИКОГА!

Напротив, колкото по-често се кандидатирате и губите, толкова по-малки стават шансовете да ви изберат.

Направете необходимото предварително да си изградите добро име и да бъдете разпознаваеми в обществото или конкретната общност. Създайте си авторитет и доверие! Казано с други думи: трябва да обосновете кандидатурата си не СЛЕД, а ПРЕДИ да я издигнете. Седнете и се запитайте: „Защо искам да се кандидатирам? Защо съм подходящ за този пост?“


Огледайте критично необходимо за победа - квалификации, политически обстоятелства, подкрепа и т.н. И с оглед на цялата тази информация вземете мъдро решение дали имате път към победата и дали ще вървите докрай по него.




Направете си сметката!

Трябва да знаете колко гласове са нужни за победата ви.


Политическата математика и разбирането на нейното въздействие върху определена изборна надпревара може да се окажат разликата между това да бягате във вашата дисциплина и състезание, което никога не можете да спечелите.

Това не означава сложни уравнения с много неизвестни. Говорим за елементарна изборна математика, без която нито една политическа кампания няма шанс за успех.


Ако формулирате няколко прости изборни цели и ги преформулирате в числа и решения, това ще ви спести много време и излишни усилия. И по-важно: ще ви даде ясна представа за реалните ви позиции и възможности.

Тези цели след това трябва да бъдат отразени в посланията и действията ви и да станат централна част от пъзела на вашата политическа кампания.

Вашата кампания се състои от 80% стратегия и 20% изпълнение. Вижте най-важните елементи, които ще гарантират избирането ви!
Инфографика: 14 правила за политическа кампания


Създайте контраст!


Политиката е състезание.


Всяка стратегия за политическа кампания трябва да подчертава ясно и категорично разликите между вас и всички останали кандидати, дори ако те са повече от кандидатите за детска градина в София.

Трябва да дадете причина избирателите да ви гласуват доверие и тази причина трябва да бъде изтъкана през цялата кампания. Това, че имате застрахователен бизнес или сте били онеправдани от опонента си, не е достатъчна причина да ви изберат. Влезте в надпреварата, защото имате умения, които могат да помогнат на вашата общност да постигне промяна.





Пречупете кампанията си през призмата на справедливостта и почтеността

Ако изберете този подход ще покажете, че действително живеете с прогресивните ценности на общество.

Направете равносметка на всички елементи от кампанията си!


А това означава да обърнете внимание и кой работи за вас - от спонсорите, през съветниците, до доброволците. Отговарят ли тези хора на ценностите, които изповядвате? Вписват ли се в идеите, за които се застъпвате?

Отделете време да се разровите за отговори на тези въпроси и да ги вплетете в структурата и стратегията на кампанията си.



Осъзнайте, че да молите хората е част от кампанията!


Говорила съм с доста политици, които казват, че като цяло им е гадно да молят приятелите си и семейството си да се застъпват за тях, да призовават хората за дарения, да организации за подкрепа и т.н. Не познавам много кандидати, които биха казали, че да тропат по вратите на хората и да обикалят села и паланки е любимото им занимание.


Но бъдете наясно: ако се кандидатирате за някакъв пост, ще ви се наложи да прекарате по-голямата част от времето си в това да молите хората за нещо.

Колкото по-скоро свикнете с тази реалност, толкова по-добра ще бъде кампанията ви. Пък и, надявам се, ще се почувствате малко по-спокойни.



Бюджет за печеливша политическа кампания.


Често се случва кандидатите да се шокират от това колко струва кампанията и колко пари вероятно ще трябва да бъдат събрани от дарения.

Напишете си домашното предварително, за да не бъдете изненадани, и се уверете, че имате план откъде и как да съберете необходимите средства (а защо не и повече). Обсъдете с екипа си колко реално ще струва една печеливша кампания.


Не е важно просто да имате някакъв бюджет, уверете се, че разполагате със средства за кампания, която ще ви изведе до победата.

Това означава да разгледате разходите за други успешни кампании, както и да оцените потенциалната конкуренция.

Уверете се, че вашият бюджет покрива разходите за добро изпълнение на политическата ви стратегия.



политик на среща с избиратели
Среща с избиратели

Слушайте повече, отколкото говорите!


Вярно е, че да говориш е задължителна част от това да бъдеш добър политик.

Но кампанията не е за вас, а за избирателите.

Това е много важен съвет, но и много труден за възприемане от кандидатите и ръководителите на политически кампании.

Кампанията е средство да отправите вашите послания, но тя не е самото послание.

Отделете време, за да опознаете хората, които искате да представлявате. Осмислете какво е важно за тях. Вие се кандидатирате, за да обслужвате техните интереси и да се застъпвате за политики, които ще направят живота им по-добър. Единственият начин да ви изберат, е да кажете това, което искат да чуят. А няма как да го направите, ако преди това вие на свой ред не сте чули тях.

Не забравяйте този съвет нито за миг, докато изграждате политическата си стратегия.



Нека ви помогна с писането на стратегия!

Напишете всичко!

Говоря сериозно!


Написаната стратегия е от ключово значение.

Ако политиците получаваха по един глас за всяка идея, подхвърлена на маса, за всяко "ей, това може да проработи!", докато четат вестник, за всеки план, надраскан на салфетка, за всяка бележка, която си правят на ум, сигурно щяха да бъдат избирани с убийствена преднина.


Всичко се забравя, замита, изхвърля. Мозъкът ви не е сървър!Запишете стратегията на кампанията си. Уверете се, че всички въвлечени в нея, знаят къде се намира тя и знаят по какъв начин ще бъде изпълнена. Доброто планиране е вашата пътна карта към победата.

Това не означава, че след като напишете плана си, той е финализиран и изчистен. Планът на кампанията е жив, дишащ документ. Да го напишете по-скоро означава да имате отправна точка и средство да се уверите, че всички от екипа ви знаят какво да правят. Само така ще сте сигурни, че всички работите за една и съща цел с еднакви основни параметри.



 

Искате стратегия за победа? Запишете се за моя мастър-клас или заявете консултация за политическа кампания!

 


299 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page