top of page

Какво да кажете в изборната нощ

Актуализирано: 14.11.2021 г.

5 съвета за политическа реч от журналист, отразявал десетки избори


Часове преди изборите, кандидатите и техните екипи със сигурност вече работят по една последна отговорна задача: пишат победна реч или изявление за признаване на поражение.На крачка от финала


След безброй политически сбирки, срещи и интервюта, повечето участници в кампанията вероятно се чувстват твърде изтощени, за да се справят с това последно предизвикателство на нивото на историческия момент. А той изисква две основни неща:

  • да приемат и утвърдят волята на гласоподавателите

  • да сплотят и обединят хората след продължителното противопоставяне


Ето 5 съвета за победители и губещи в изборната нощ*:


1. Хуморът помага


Добра идея е губещият кандидат да разчупи напрежението със самоунищожителен хумор.


Има един вечен репортерски въпрос, който често ме развеселява и срещу който дори съм негодувала. Това е въпросът: "Как се чувствате?" С неизкоренима упоритост той се задава във всякакви ситуации, включително нелепи - на хора, преживели трагедия, бедствие или катастрофа, претърпели загуба или обратно, постигнали върховна победа.


През 1858 г. заветният въпрос "Как се чувствате?" бил зададен и на Ейбрахам Линкълн, след като загубил изборите за сенатор на Илинойс. Той отговорил:

“Като малко момче, което се е спънало в тъмното и си е ударило пръста - твърде голям съм да плача, но ме боли твърде много, за да се смея."

Ето това е оригинален начин да изразиш разочарованието си.


Победителите също се шегуват в изборна нощ, макар че трябва да имат предвид, че от тях се очакват по-конкретни и премерени изказвания. През 1980 г., след като печели поста президент на САЩ, Роналд Рейгън казва на журналистите:

„Е, момчета, вашите проблеми приключиха, но моите току-що започнаха.“


2. Благодарете на всички


Добре е победените кандидати да благодарят на своите поддръжници, дори могат да цитират някои от тях по име. Например, през 2004 г. Джон Кери благодари на Уилям Фийлд - 6-годишно момче, което е събрало 680 долара, продавайки ръчно направени гривни, за да подпомогне каузата “Да променим Америка.“


Победилите също дължат благодарност. Спомнете си Барак Обама, който през 2008 г. се обърна към своите поддръжници с

„Това е вашата победа“.

Проява на добър вкус е също победителите да благодарят на опонентите си за достойната надпревара. След преизбирането му през 1996 г. Бил Клинтън призовава хората, гласували за него, да аплодират конкурента му Боб Доул. 

Знаете ли как да превърнете идеите си в думи и да спечелите последователи за тях?
3. Завършете подобаващо и достойно кампанията


С речите на победители и победени официално слагаме точка на всяка изборна кампания. Това е добър момент да се постави точка на противоречията и да се потърси единство.


През 2000 г., след като признава поражението си в спорните президентски избори, Ал Гор се обръща към Джордж Буш младши с думите:

„Цялата партийна злоба сега трябва да бъде загърбена. Нека Бог благослови управлението Ви над тази страна.“

И допълва, че новоизбраният президент Буш наследява нация, чиито граждани ще бъдат готови да му помогнат при изпълнението на големите му отговорности. Въпреки подозрението и скандалите с броенето на бюлетини във Флорида, Гор декларира готовност лично да остане на разположение на Буш и призовава всички американци - особено онези, които са гласували за него - да се обединят зад следващия президент.


От своя страна победителите често се обръщат в изборната нощ директно към онези, които са им се противопоставяли. През 2004 г. Джордж Буш заявява:

„Искам да говоря с всеки човек, който е гласувал за моя опонент. За да направя тази нация по-силна и по-добра, ще се нуждая от вашата подкрепа и ще работя, за да я спечеля. Ще направя всичко, което мога, за да заслужа доверието ви.”

По същия начин през 2008 г. Обама казва: „На онези американци, чиято подкрепа все още не съм спечелил, може би не сте гласували за мен тази вечер, но аз чувам гласовете ви. Трябва ми помощта ви. Аз ще бъда и ваш президент. "4. Потвърдете демократичните принципи


Победените кандидати трябва да утвърждават демократичния процес и да помолят своите поддръжници да не губят вяра в бъдещето.


През 2004 г. Джон Кери заявява: „На американски избори няма губещи. Защото независимо дали нашите кандидати са успешни или не, на следващата сутрин всички се събуждаме като американци. "

По-рано в своите изказвания той се обръща към своите последователи:

„Обещавам ви: ще дойде времето, ще дойдат изборите, когато вашата воля и вашите бюлетини ще променят света.“

През 2008 г. Джон Маккейн обявява победата на своя опонент Обама за символ на прогреса на американското общество. Казва, че тя вдъхва надежда на милиони хора, които погрешно са вярвали, че не могат да предизвикат промяна. Маккейн добавя:

„Това са исторически избори и аз признавам особеното значение, което те имат за афро-американците, и специалната гордост, която тази вечер трябва да бъде тяхна.“


 

Ще съумеете ли да се утвърдите като добър лидер след изборите? Имате ли на въоръжение всички нужни умения и стратегии?
5. Посочете кауза


Политическата реч в изборната нощ дава последен шанс на победените да посочат каузата, която е вдъхновила тяхната кампания. За победителите пък това е първата възможност да опишат конкретните стъпки, с които ще започнат управлението си.


Любопитното е, че малко победени кандидати са използвали изборната си реч, за да обобщят своята философия в една фраза, както го е направил Хюбърт Хъмфри през 1968 г. Тогава той определя каузата си като

„световен мир и човешки права“.

Това по-скоро правят победителите. През 2004 г. преизбраният президент Джордж У. Буш говори за реформиране на социалното осигуряване, данъчната система и образованието. 

Имате ли нужда от допълнителни съвети, насоки и тренировки?На финала


За победените в изборите вероятно е известно утешение, че речта, с която признават загубата си, може да валидира техните ценности пред историята. Нека отново цитирам Ал Гор, който пък повтаря думи на своя баща:

„Колкото и горчиво да е поражението, и то като победата може да послужи да възпита душите ни и да разкрие славата ни.“
 

* Умишлено давам примери от американски, а не български изборни кампании. От една страна, така няма да има засегнати, от друга - всички ще признаем, че ценните уроци по демокрация почти винаги идват отвъд океана.За още Новини & Хитрини - последвайте ме в социалните мрежи!80 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page