top of page

Да тренираш лидери или Какво е "Executive Coach"?

Актуализирано: 30.07.2021 г.

В наши дни от хората на директорски позиции се очаква да изпълняват много роли и да го правят толкова добре, за да изглежда лесно.


Какво е екзекютив коуч? Треньор по Лидерство

Но не е лесно!


Пандемията, промените в пазара, технологиите и клиентите изискват днешните ръководители да бъдат в режим на непрекъснато обучение. В същото време се очаква те да останат свързани с членовете на екипа и да не се изолиратв офиси на последния етаж.


Съвсем естествено е, че дори когато е работил усилено, за да получи началническия пост, един директор може да не се чувства съвсем сигурен в своите възможности и да не знае как най-добре да приложи своите умения.


Тук се намесва треньорът по лидерство. Т.нар. executive coaching ще ви помогне да се справите с всяка несигурност и ще ви превърне в по-силен, влиятелен и ефективен ръководител.



Лидерство
От днешните мениджъри се очаква да бъдат ангажирани с членове на екипа, а не изолирани.

Екзекютив коучът не е точно консултант, той е по-скоро наставник на лидера. Но пък не е негов терапевт, тъй като не акцентира върху емоционалните, а професионалните му проблеми.


Спомнете си спортните треньори, които може да сте срещали в живота си. Разбира се, те са ви били емоционална опора. Но преди всичко са били до вас, за да ви помогнат да развиете и определите определите умения, за да станете по-добър спортист, който печели собствени успехи, но помага и на целия отбор. Коучингът по лидерство използва много от същите принципи, но в констеста на бизнеса и общественото положение.


 


Защо ръководителите работят с треньори по лидерство?


Ето 3-те основни причини:

  1. За да развият и разгърнат своя лидерски потенциал, да ускорят кариерното си развитие и да улеснят прехода си към по-голяма отговорност.

  2. За да има с кого да тестват различни идеи и тактики, докато се ориентират в обстановката и отворностите.

  3. За да им помогнат да се справят с поведение и навици, които ограничават работата и ефективността им като изпълнителни директори.

Нивото на поверителност и доверие в отношенията между лидера и неговия треньор е от ключово значение. И въпреки че коучът няма ангажимент да помага на клиента си по лични проблеми, когато те започват да оказват въздействие върху професионалните му прояви, изключителният треньор знае как да се справи по подходящ начин.



тренировки по лидерство

Няколко въпроса, които ще ви помогнат да прецените дали имате нужда и как би ви бил полезен треньор по лидерство:

  • Колко важно е вашето представяне за успеха на вашата компания или организация?

  • Пред какви предизвикателства сте изправени? Може да бъдат всякакви - от липса на увереност, през невъзможност да приемат идеите и мнението на други хора, до спешна необходимост да поемете по-висок бизнес или обществен пост.

  • Искате ли да работите с треньор? Ако не приемате съвети и промени, обучението може да се окаже загуба на време и ресурси.

  • Имате ли алтернатива на коучинга? Това може да бъде обучение от компанията или наставничество от предишен или по-викосостоящ ръководител.

  • Имате ли подкрепа за промяна? Скептичните или откровено враждебни партньори и по-високопоставени ръководители могат да подкопаят коучинга и да ви попречат да постигнете целите си.


Какви резултати да очаквате от коучинга?

Част от отговора зависи от това от какво се нуждае всеки отделен лидер. Но ето какво може да очаквате като цяло:

  • По-висока производителност и печалби

  • По-добра самооценка и разпознаване на областите, които трябва да надградите

  • Повече решителност, така че успехите да идват по-бързо

  • Осъзнаване на слабите страни, които ви пречат да разгърнете потенциала си

  • По-висока увереност

  • Специфични умения - като по-добра комуникация, делегиране или управление на конфликти


 

Искате да опитате?





Треньорът по лидерство отговаря на уникални нужди в света на бизнеса и политиката, където очакванията към ръководителите непрекъснато се повишават. Ценният треньор няма да бъде ваше ехо и душеприказчик, няма да е винаги съгласен с вас и вие с него. Но заедно ще откриете проблемните за вас области, където доверието е ниско или където ви липсват знания и умения. А резултатите ще бъдат от полза не само за вас, вашия пост и властта ви, но и за цялата организация.



43 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page