top of page

3 хитрини как да оживите презентация по сценарий

Повечето хора, с които работя, се подготвят за важни презентации, като организират мислите си около ключови фрази или опорни точки и говорят по бележки.Напоследък обаче станах свидетел на много публични представяния (доста от тях от парламентарната трибуна, която си възвърна позабравената реторична слава), изцяло изградени върху предварително написани речи. В общия случай не бих препоръчала този подход, но си давам сметка, че има ситуации, в които се налага ораторът да се придържа към точен сценарий - трябва да се прочетат професионални доклади, специфични проучвания, точни отговори на конкретни питания. Да, има случаи, в които всяка дума трябва да бъде премислена и подготвена. И в това няма нищо лошо.


Проблемът е, че комбинацията от четене и разбираемите нерви, които придружават всяко събитие с висок залог, съсипват публичната изява.


И се запитах:

Добре, какво бих направила ако се налага да прочета нещо по сценарий, подготвен от друг? Познайте какво! Ами това ми се е е случвало като водещ на новините.

Емисията всъщност е сценарий, подготвен от целия екип. И водещият трябва да представи новините, които репортерите, международните редактори или продуцентите са написали. Така че просто си припомних какво съм правила, за да прозвучи всичко естествено пред зрителите.Споделям тези Хитрини с вас. И, между другото, можете да ги използвате при всякакви случаи: от реч на сватба или годишнина, през фирмени презентации, до тържествени откривания.


В началото няколко важни уточнения:


Четенето създава бариера


Живеем в ерата на комуникациите, в която спонтанността и автентичното общуване са новото нормално. Дословното четене на предварително написана реч може да подкопае доверието във вас и способността ви да убеждавате.


За да бъдете убедителни, трябва да вярвате в това, което казвате! Ако просто го прочетете, няма да убедите дори себе си. Ще звучи твърде планирано, по сценарий, твърде перфектно. Ако публиката усети това в началото, ще се изключи и просто няма да ви чуе.

Липсата на контакт с очите е друг проблем


Всички сме наясно, че зрителният контакт е от съществено значение за изграждането на доверие. Когато сте вързани към сценария, гледате само в него. Така губите енергия, а думите ви губят въздействие, защото сте прекъснали връзката си с аудиторията.

 

И така, какво можете да направите, за да направите презентацията по сценарий удовлетворяващо преживяване както за оратора, така и за публиката?

Добрата новина е, че не водите новини. Т.е. вероятността да получите сценария в ефир при вас е минимална. Така че ето 3 съвета, с които искам да ви насоча в правилната посока.


Infographic - 3 съвета как да оживите презентация по сценарий

1. Прочетете речта на глас и я редактирайте.


Този безценен съвет ми даде преди доста години водещият на Би Би Си Иан Мастърс: Прочети го на глас три пъти! Промени всичко, което не звучи като казано от теб! Направи всеки бланк отражение на естествения начин, по който ти говориш и мислиш. Но не променяй смисъла.

Бях репортер, когато научих този урок. Не съм си давала сметка, че ще се окаже един от най-ценните по-късно в кариерата ми.


Предлагам ви малка игра: Изгледайте новините довечера! Ще познаете ли кой мисли това, което ви казва, и кой просто чете чужди думи?


2. Репетирайте.

(Знам, че тук малко се повтарям. Но не мога да подчертая достатъчно дебело колко е важно и вие да го правите. И този път го казвам в друг контекст.)


Когато изрепетирате речта няколко пъти, тя спира да звучи "прочетена". Нещо повече: така свеждате до минимум опасността някоя дума да ви "препъне". Съвет от мен: ако два пъти не успеете да прочетете нещо, няма да можете да го кажете и в сюблимния момент, така че променете го със синоним или го обяснете с други думи!


Освен това репетициите гарантират, че ще сте по-спокойни при представянето, няма да се вкопчите в листа и ще вдигате поглед за така необходимия зрителен контакт с публиката.


Някои от клиентите ми се съпротивляват на идеята за репетиции, най-вече защото времето ги притиска. Но веднъж опитали тренировките с мен, са изумени от резултатите и ги превръщат в задължителен елемент от подготовката си, най-вече за собствено спокойствие.

 

Искате ли да се убедите?


3. Третата хитрина е: Жестикулирайте!


Жестовете са един от начините да покажем на аудиторията си, че това, за което говорим, има значение за нас.


Знам, че е лесно да се подпрете на банката или да се вкопчите в листовете си... Особено когато сте нервни. Но опитайте да вдигнете ръцете си над кръста и да жестикулирате по същия начин, по който бихте говорили ако не бяхте на трибуна, а на среща с приятели.


И още един съвет: Ако говорите прави на подиума, отстъпете крачка назад от банката. Така ще имате достатъчно място, за да използвате ръцете си удобно и уверено.

 

За да използвате ефективно жестовете, трябва да сте наясно как ще се възприемат.Надявам се моите три хитрини да ви помогнат да направите своята презентация по сценарий по-естествена, да разкриете пред публиката си своята личност и харизма и да направите представянето си по-добро, ценно и смислено изживяване за аудиторията.


 

За да помогна на повече хора да подобрят публичните си изяви, подготвих класа "Словесната арена".

Проверете кога е следващата свободна дата в календара!97 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page