top of page

Най-добрите оратори: Тейлър Суифт

Актуализирано: 7.04.2023 г.

Тейлър Суифт неслучайно е най-добре платената жена в музикалната индустрия. Тя може да дава уроци на опитни маркетолози и комуникатори за това как се изгражда собствена марка. Използвайки социалните мрежи и публичните си изяви, Тейлър Суифт наложи десетки крилати фрази (като “this sick beat”, "nice to meet you; where you been", "party like it's 1989"). Освен това не се приема твърде сериозно и е винаги отдадена на феновете - признава приноса им за своя успех и не спира да им благодари, нещо, което много лидери забравят да направят, когато стигнат върха на стълбата. *
Най-добрите оратори Тейлър Суифт Публичното говорене на една поп-икона Анализ на Надежда Узунова

През 2016-та Тейлър Суифт стана първата жена, спечелила две награди Грами за Албум на годината. Смятам, че речта, с която прие грамофончето, трябва да се изучава от всеки лидер или публична личност, които са попаднали в обществено противоречие и искат да превърнат губещата си позиция в победа. Защото с тази реч поп-певицата успя за по-малко от минута да промени ролята си в очите на хората - от жертва в модел за подражание.Историята


През 2009-та по време на VMA Awards Тайлър Суифт влезе в сценично пререкание с Кание Уест. 7 години по-късно рапърът реши да си припише заслугите за нейната слава, като я нарече с вулгарни и сексистки думи в песен от новия си албум ("I feel like me and Taylor might still have sex. / Why? I made that bitch famous.”). И това прати двамата за втори път на словесната арена.

В навечерието на наградите Грами всички обсъждаха дали Тейлър трябва да отговори и как. Ето думите, с които тя потуши обществения диспут, като съществременно стана първата жена изпълнител с две Грами-та за най-добър Албум:

"На всички млади жени искам да кажа: ще има хора, които ще се опитат да омаловажат успеха ви или да си припишат заслугите за вашите постижения и славата ви. Но ако просто се съсредоточите върху работата си и не позволите да ви отклоняват от пътя ви, някой ден, когато стигнете там, накъдето сте тръгнали, ще се огледате наоколо и ще осъзнаете, че само вие и хората, които ви обичат, са ви отвели до това място. И това ще е най-великото чувство на света!"


С какво се отличава публичното говорене на Тейлър Суифт?


Яснота:

Тейлър Суифт говори директно, кратко и по същество, без излишни словоизлияние. Тази яснота дава възможност на публиката да асимилира и запомни всяка нейна дума.
Емоционалност:

Певицата не крие, че е чувствителна и уязвима в публичното противоречие, в което е попаднала. Но съумява да превърне това от слабост в оръжие, като съществременно печели симпатиите на широката публика.


Класа:

Тази публична реч е класен отговор на една вулгарна лична атака. Тейлър Суифт не изпада в лични обяснения, а променя разговора в градивна и позитивна посока. Това е гениелен ход, с който събра подкрепа за себе си, но и застана зад една много по-голяма кауза и се превърна във фактор на словесната арена.


 3 урока по публично говорене, които можем да научим от Тейлър СуифтНай-добрите оратори Тейлър Суифт Публичното говорене на една поп-икона Анализ на Надежда Узунова

1. Променете разговора!


Когато някой създава противоречия около вас и се опитва да ви въвлече в интрига или в собствената си драма, първоначалната ви реакция обикновено е да отговорите и да обяснявате защо не е прав. Оставете доказването на правдата на адвокатите си (ако имате такива)! И запомнете: когато отговаряте на клюките и интригите, ги легитимирате и правите да изглеждат по-правдоподобни.


Тейлър Суифт не позволи да бъде въвлечена в публични обяснения за чужди песни и поведение. Тя не спомена името на Кание Уест от сцената на наградите Грами и не отговори директно на думите му. Но адресира проблема, който той създаде. И го използва, за да мотивира и надъха милиони хора, попадали някога в нейното положение. Като промени разговора, тя се превърна от жертва в модел за подражание.


Най-добрите оратори Тейлър Суифт Публичното говорене на една поп-икона Анализ на Надежда Узунова

2. Фокусирайте посланието си върху своя бранд, идеи или цели!


Независимо дали сте бизнесмен, политик, предприемач, основател на обещаващ старт-ъп, изпълнителен директор на голяма корпорация или просто някой, който е станал жертва на скандал, на жълтата преса или на клеветническа кампания, използвайте създалата се ситуация, за да мобилизирате екипа, последователите или почитателите си. В речта си Тейлър Суифт успя да напомни на основната си фен-база защо точно я харесват, като говори директно с тях. По този начин тя вдъхнови още по-голяма лоялност и спечели уважение сред много по-широка аудитория, извън собствените си почитатели.


Най-добрите оратори Тейлър Суифт Публичното говорене на една поп-икона Анализ на Надежда Узунова

3. Привлечете внимание към по-голяма кауза!


Личните атаки ви карат да се чувстваме наранени и ядосани, особено ако са несправедливи. Но ако съумеете да превърнете собствената си емоция в неподправен призив към по-висша цел, ще успеете да неутрализирате личния компонент на атаката, като същевременно спечелите уважение и подкрепа от много по-широка аудитория.


Тейлър Суифт не се фокусира върху нараненото си его, а говори за каузата на жените. Така тя се позиционира като лидер и защитник, а не като жертва. Насърчавайки младите жени да се съсредоточат върху собствената си работа, а не въхру скандалите и противоречията, тя отбеляза точка не само за себе си, а за всички жени.
Тейлър Суифт може би е най-известна като поп-икона, но също така е и интелигентна бизнес-дама. Да управляваш публичен имидж и собствена марка не е лесно - без значение дали сега започвате, или вече сте мегазвезда. А когато нещата станат лични, може лесно да изпуснете контрола и да оставите другите да водят разговора за вас и вашия бранд.

Така че всички можем да научим ценен урок от Тейлър Суифт как да защитим своята организация, своята марка и собственото си добро име.

 

Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?


Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.


Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.
Гласът ви ще се чува ... ако знаете как да го използвате!


Свържете се с мен днес, за да научите повече.* едно от упражненията за публично говорене на лидерите, които обучавам, е да представят откъс от "Приказка за стълбата"


30 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page