top of page

Най-добрите оратори: Тейлър Суифт

Тейлър Суифт неслучайно е най-добре платената жена в музикалната индустрия. Тя може да дава уроци на опитни маркетолози и комуникатори за това как се изгражда собствена марка. Използвайки социалните мрежи и публичните си изяви, Тейлър Суифт наложи десетки крилати фрази (като “this sick beat”, "nice to meet you; where you been", "party like it's 1989"). Освен това не се приема твърде сериозно и е винаги отдадена на феновете - признава приноса им за своя успех и не спира да им благодари, нещо, което много лидери забравят да направят, когато стигнат върха на стълбата. *
Най-добрите оратори Тейлър Суифт Публичното говорене на една поп-икона Анализ на Надежда Узунова

През 2016-та Тейлър Суифт стана първата жена, спечелила две награди Грами за Албум на годината. Смятам, че речта, с която прие грамофончето, трябва да се изучава от всеки лидер или публична личност, които са попаднали в обществено противоречие и искат да превърнат губещата си позиция в победа. Защото с тази реч поп-певицата успя за по-малко от минута да промени ролята си в очите на хората - от жертва в модел за подражание.Историята


През 2009-та по време на VMA Awards Тайлър Суифт влезе в сценично пререкание с Кание Уест. 7 години по-късно рапърът реши да си припише заслугите за нейната слава, като я нарече с вулгарни и сексистки думи в песен от новия си албум ("I feel like me and Taylor might still have sex. / Why? I made that bitch famous.”). И това прати двамата за втори път на словесната арена.

В навечерието на наградите Грами всички обсъждаха дали Тейлър трябва да отговори и как. Ето думите, с които тя потуши обществения диспут, като съществременно стана първата жена изпълнител с две Грами-та за най-добър Албум:

"На всички млади жени искам да кажа: ще има хора, които ще се опитат да омаловажат успеха ви или да си припишат заслугите за вашите постижения и славата ви. Но ако просто се съсредоточите върху работата си и не позволите да ви отклоняват от пътя ви, някой ден, когато стигнете там, накъдето сте тръгнали, ще се огледате наоколо и ще осъзнаете, че само вие и хората, които ви обичат, са ви отвели до това място. И това ще е най-великото чувство на света!"


С какво се отличава публичното говорене на Тейлър Суифт?


Яснота:

Тейлър Суифт говори директно, кратко и по същество, без излишни словоизлияние. Тази яснота дава възможност на публиката да асимилира и запомни всяка нейна дума.
Емоционалност:

Певицата не крие, че е чувствителна и уязвима в публичното противоречие, в което е попаднала. Но съумява да превърне това от слабост в оръжие, като съществременно печели симпатиите на широката публика.


Класа:

Тази публична реч е класен отговор на една вулгарна лична атака. Тейлър Суифт не изпада в лични обяснения, а променя разговора в градивна и позитивна посока. Това е гениелен ход, с който събра подкрепа за себе си, но и застана зад една много по-голяма кауза и се превърна във фактор на словесната арена.


 

Искате ли да говорите убедително пред много хора? Искате ли да въздействате и влияете на всяка публика?


3 урока по публично говорене, които можем да научим от Тейлър СуифтНай-добрите оратори Тейлър Суифт Публичното говорене на една поп-икона Анализ на Надежда Узунова

1. Променете разговора!


Когато някой създава противоречия около вас и се опитва да ви въвлече в интрига или в собствената си драма, първоначалната ви реакция обикновено е да отговорите и да обяснявате защо не е прав. Оставете доказването на правдата на адвокатите си (ако имате такива)! И запомнете: когато отговаряте на клюките и интригите, ги легитимирате и правите да изглеждат по-правдоподобни.


Тейлър Суифт не позволи да бъде въвлечена в публични обяснения за чужди песни и поведение. Тя не спомена името на Кание Уест от сцената на наградите Грами и не отговори директно на думите му. Но адресира проблема, който той създаде. И го използва, за да мотивира и надъха милиони хора, попадали някога в нейното положение. Като промени разговора, тя се превърна от жертва в модел за подражание.


Най-добрите оратори Тейлър Суифт Публичното говорене на една поп-икона Анализ на Надежда Узунова

2. Фокусирайте посланието си върху своя бранд, идеи или цели!


Независимо дали сте бизнесмен, политик, предприемач, основател на обещаващ стартъп, изпълнителен директор на голяма корпорация или просто някой, който е станал жертва на скандал, на жълтата преса или на клеветническа кампания, използвайте създалата се ситуация, за да мобилизирате екипа, последователите или почитателите си. В речта си Тейлър Суифт успя да напомни на основната си фен-база защо точно я харесват, като говори директно с тях. По този начин тя вдъхнови още по-голяма лоялност и спечели уважение сред много по-широка аудитория, извън собствените си почитатели.


Най-добрите оратори Тейлър Суифт Публичното говорене на една поп-икона Анализ на Надежда Узунова

3. Привлечете внимание към по-голяма кауза!


Личните атаки ви карат да се чувстваме наранени и ядосани, особено ако са несправедливи. Но ако съумеете да превърнете собствената си емоция в неподправен призив към по-висша цел, ще успеете да неутрализирате личния компонент на атаката, като същевременно спечелите уважение и подкрепа от много по-широка аудитория.


Тейлър Суифт не се фокусира върху нараненото си его, а говори за каузата на жените. Така тя се позиционира като лидер и защитник, а не като жертва. Насърчавайки младите жени да се съсредоточат върху собствената си работа, а не въхру скандалите и противоречията, тя отбеляза точка не само за себе си, а за всички жени.
Тейлър Суифт може би е най-известна като поп-икона, но също така е и интелигентна бизнес-дама. Да управляваш публичен имидж и собствена марка не е лесно - без значение дали сега започвате, или вече сте мегазвезда. А когато нещата станат лични, може лесно да изпуснете контрола и да оставите другите да водят разговора за вас и вашия бранд.

Така че всички можем да научим ценен урок от Тейлър Суифт как да защитим своята организация, своята марка и собственото си добро име.

 

Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?


Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.


Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.


Обучавам отделни лица, групи и цели организации.Гласът ви ще се чува ... ако знаете как да го използвате!


Свържете се с мен днес, за да научите повече.* едно от упражненията за публично говорене на лидерите, които обучавам, е да представят откъс от "Приказка за стълбата"


20 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page