top of page

Най-добрите оратори: Роналд Рейгън

Актуализирано: 27.06.2023 г.

Наричат го Великия комуникатор. И публичните речи на Роналд Рейгън действително илюстрират силата на ефективната президентска комуникация. Той е един от най-вдъхновяващите оратори в историята, без значение дали прави овладяно, официално обръщение пред Конгреса, влиза в задушевен разговор с американския народ от Овалния кабинет, или отправя предизвикателство към външнополитическите противници. Рейгън е не само политически водач, но и лидер на словесната арена.

Най-добрите оратори Роналд Рейгън Уроци от публичното говорене на един президент


Телевизионното обръщението след трагедията със совалката Чалънджър: Как 4 минути могат да обединят нацията?

"Ние никога няма да ги забравим, нито последния път, когато ги видяхме тази сутрин, докато се подготвяха за своето пътешествие и ни помахаха за сбогом. Те се измъкнаха от грубите земни окови, за да докоснат лицето на Бог.”


На 28 януари 1986, след две отлагания, совалката "Чалънджър" е изстреляна от Кейп Канаверал. Към събитието има огромен интерес, най-вече заради учителката Криста Маколиф, която е на борда. Идеята е тя да направи обръщение към учениците от космоса. Според Ню Йорк Таймс половината американски деца на възраст между 9 и 13 години гледат изстрелването на живо в класните си стаи. След само 73 секунди полет учениците, американците и целият свят са в шок от зловещата експлозия, в която загиват всички 7 души от екипажа на совалката.


Совалката Чалънджър

Преди още димът да се е разсеял, един човек, шокиран точно колкото всички останали, има незавидната задача да обясни трагедията на страната си. В същия ден президентът Рейгън трябва да държи речта за Състоянието на съюза. За първи път в модерната история на Щатите ритуалното обръщение е отменено. Нужна е нова реч, която е предизвикателство дори за човек с актьорския бекграунд на Рейгън.


Екипът на президента поверява задачата на Пеги Нунан, известна по онова време само като "Как ѝ беше името? Винаги закъснява." (в годините след това ще напише едни от най-добрите речи на серия американски президенти републиканци). Дават ѝ буквално час, за да излезе с реч, която трябва да докосне с еднаква сила от 8-годишните до 80-годишните.


Това, което Нунан измисля в движение, се превръща в легенда. От устата на телегеничния Рейгън, известен с харизматичния си подход към обикновените хора, обръщението за Чалънджър става еталон за президентска реч и лидерско говорене, който си съперничи само с призива "Разрушете тази стена!" в Берлин.
С какво се отличава речта на Роналд Рейгън?


Усет за публиката

В рамките на 4 минути Рейгън намира емоционален подход към 5 групи - опечаленото общество, семействата на загиналите астронавти, учениците, Съветския съюз и НАСА. Той съумява да намери точните думи и емоции, с които да се обърне директно към тези съвсем различни хора, като утешава, окуражава и предизвиква. Способността му да влиза убедително в различни роли за различните публики е част от това, което го прави Великия комуникатор.


Усет за собствената мисия

Въпреки че говори на хората като един от тях, Рейгън си дава сметка, че нацията му очаква от него напътствие и насока в този трагичен момент. И той им дава не само своето съчувствие, но и своята надежда. Думите му към децата, че „бъдещето не принадлежи на слабохарактерните, а на смелите", са едно от най-мотивиращите послания в историята.


Образна реч

Роналд Рейгън вае образ с думите си. По всяко негово изречение може да се нарисува картина. Това прави речта му много по-въздействаща и лесна за възприемане и запомняне.


Умело използване на гласа и изражението

Невербалното поведение на президента излъчва едновременно болка и сила. Гласът, погледът и изражението му показват емоциите му, но също така дават да се разбере, че той ги владее, а не те него.


Поетичност

Последната от тези кратки четири минути е красноречиво поетична. Посветена е на митичния човешки стремеж да разкрие мистериите на неизвестното. Изразът „да докоснат лицето на Бог“ е взет от стихотворението „High Flight“ на Джон Магий - 19-годишен американски авиатор, загинал във Втората световна война. Казани по друг начин от друг човек, тези думи биха прозвучали твърде мелодраматично и дори нелепо. Великият комуникатор ги изрича по начин, който превръща трагедията в мит.


 

Искате ли да говорите като лидер? Искате ли да изградите своята увереност и да привличате хората към своята кауза?

3 урока по публично говорене, които можем да научим от Роналд Рейгън


https://bit.ly/3yJZTwJ

1. Простото послание е най-мощно.


Рейгън говори с кратки и ясни изречения, без натруфени изразни средства. Това задържа вниманието на публиката върху посланието на речта, а не върху оратора.


Хитрина: Много говорители искат да използват публичните си изяви, за да блеснат. Запомнете: Когато говорите с хората, те са важни, а не вие.https://bit.ly/3yJZTwJ

2. Познавайте публиката си.


Хората, които ви слушат са различни и имат нужда да чуят различни неща. В случая с Чалънджър роднините на жертвите трябва да бъдат утешени, специалистите от НАСА -- окуражени, на децата трябва да им се дадат криле, а на идеологическите врагове - да се затворят устите. Умелият оратор не говори на всички на общи основания. А има послание и за баба, и за бебе (както гласи професионалният жаргон).https://bit.ly/3yJZTwJ

3. Понякога е добре речта да не е твърде полирана.


Обръщението след трагедията с Чалънджър е написано толкова бързо, че не е имало време да премине обичайните проверки и редакции от всички съветници по веригата. В това момент това е предимство - речта звучи спонтанно, правдиво и от сърце, а не заучено.Истината е, че самият Рейгън не е бил съвсем доволен от тази своя изява. Споделил с екипа си, че според него обръщението не е било на висотата на момента. Факт е обаче, че то се харесва на всички и президентът получава поздравления от Маргарет Тачър, Франк Синатра и дори от политическите си опоненти демократи. Всички казват, че в тази трагедия той е намерил правилните думи и ги е казал по правилния начин. Почти 40 години по-късно съмненията на Рейгън в собствената му реч са опровергани и от историята.


 

Как можете да станете един от най-добрите оратори във вашата общност, компания или организация?


Да развиете уменията си за говорене пред публика е лесно с моите комуникационни програми.


Работя с клиенти от цялата страна, за да им помогна да овладеят изкуството на публичното говорене и да тренирам техните презентационни умения.Гласът ви ще се чува ... ако знаете как да го използвате!


Свържете се с мен днес, за да научите повече.

Подобни публикации

Виж всички

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page