top of page

Как да демонстрирате лидерство по време на криза

Държанието ви по време на криза ще издаде без грам съмнение дали ставате за лидер, или не.


През последните 20 години наблюдавах от първия ред как мнозина лидери със страхотни заложби и огромни запаси от обществено доверие или финанси заминаха безславно в историята заради кризи, които те самите не бяха предизвикали. Някои бяха пометени от неудържими обществени и икономически урагани. Но други буквално се удавиха в буря в чаша вода.


Надежда Узунова обучение Лидерство по време на криза

Ще споделя с вас няколко практически съвета как да оцелеете и да излезете като още по-силни лидери от кризата:


1. Подгответе се в спокойни дни!

Колкото и безоблачно да ви се струва всичко сега, знайте, че ще дойде момент, в който ще се случи сътресение. И освен всичко друго, то ще ви разтресе емоционално. Трябва да познавате реакциите си в кризисна ситуация, за да знаете кои от тях може да са унищожителни.


С моите клиенти правим точно такива тренировки. Поставям ги в ъгъла, провокирам ги, притискам ги. Защото така се чувства всеки лидер по време на криза. И ако той самият не се познава в тази светлина, ако не е подготвен как да се владее, това се отразява на поведението и решенията му в най-трудния момент.


Ето само една от неочакваните хитрини, които издавам давам на тези сесии: Бъдете искрено любопитни! Едва ли ще се поддадете на вредни емоции ако се опитвате да научите колкото може повече по време на кризата. Нещо повече: почти невъзможно е да реагирате с гняв или страх, ако подходите с любопитство!



Лидер в криза атакуван

2. Приемете, че ще ви атакуват.

По време на криза ще получите удари и то от неочаквани места. Може да дойдат от собствените ви хора. Това са едни от най-предизвикателните сценарии, които тренираме.


Добрият лидер съзнава, че проблемът е кризата, а не хората, без значение колко враждебно се държат в момента. Задължение на лидера е да превърне екипа в действаща машина за решаване на проблеми, а не в арена за вътрешни дуели.



3. Трябва да излъчвате искреност и да вдъхвате доверие.

Хората очакват от вас решения, а не колебания. В този момент публичното ви поведение е изключително важно и трябва да бъде добре отиграно. Не можете да допуснете да излъчвате несигурност. Запомнете: действайте хладнокръвно и последователно. Бъдете честни! Не се опитвайте да омаловажите кризата, но и не си играйте със страховете на хората. Ефективният лидер знае как да избегне плашенето, без да подценява ситуацията.



Лидер решителност по време на криза

4. Решавайте!

В разгара на всяка криза ще се налага да действате решително. Няма нищо по-лошо от лидер, който се колебае. В същото време не можете да си позволите и хазартни ходове. Тренирайте себе си и екипа си да оценяват обстоятелствата и да търсят изходи. Забележете - хитрината е да търсите повече от едно решение. И приемайте съвети! Някои лидери са твърде обсебени от егото си, за да признаят, че имат нужда някой да ги консултира и тренира. А е очевидно, че спешно им трябва нещо такова.


Още нещо на финала:


5. Направете всичко възможно да контролирате хаоса.


Без значение дали говорим да ситуация на живот и смърт, или да обикновен напрегнат ден, хората са склонни да крещят и тичат насам-натам. И ако лидерът се държи все едно ще падне тавана, хората му ще имитират това поведение. Така че бъдете искрени, признайте кризата, но не истеризирайте!

 

Като журналист, отразил десетки кризи от всякакъв характер, и консултант по лидерство и комуникация мога да ви помогна с тренировки по реални сценарии и практически изпитани съвети, за да излезете като по-добър лидер от всяка криза.



Имате допълнителни въпроси? Да поговорим!

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page