top of page

7 секунди! Или как да направите зашеметяващо първо впечатление.

"По дрехите посрещат, по ума изпращат" гласи мъдростта на българите от стари времена. Адаптирано за съвременна ситуация това означава, че първото впечатление е това, с което вдъхвате доверие и благонадеждност, а последното - това, което ще ви преследва, т.е. вашата репутация.
Надежда Узунова Уроци по Лидерство и Комуникация7 критични секунди


Първото впечатление се създава средно за 7 секунди. Едва сте си отворили устата и вече са ви сложили етикет. Затова е изключително важно какво ще кажете. Защото в ситуации с висок залог, този кратък времеви прозорец може да е единствената възможност да поставите разговора в правилния контекст и да му дадете желаната посока.

Независимо дали сте на важна бизнес-среща, или трябва да направите презентация или публична реч, вие сте изправени пред същото предизвикателство: трябва бързо да установите връзка.

От това как ще се справите зависи дали другата страна ще ви допусне до комуникация, или ще ви изключи.


Ето няколко важни съвета, за да направите добро първо впечатление:


1. Не започвайте от себе си!

Повечето хора правят огромната грешка да се опитат да спечелят доверие като говорят за себе си. "От вратата - за краката" започват да изтъкват своите квалификации, опита си, целите си и дори плановете си си в момента. Така на практика пренебрегват напълно отсрещната страна и рискуват да потвърдят най-лошите ѝ предположения за себе си. По този начин те пропиляват първите седем секунди и провокират другия човек да ги изключи или да се откаже от разговора.


2. Изградете доверие чрез разбиране!

Умелите комуникатори знаят, че най-добрият начин да създадете доверие към себе си е да демонстрирате разбиране за гледната точка на другите. Дори ако тази гледна точка е нещо, което смятате за нелогично или немислимо. В първите секунди на разговора партньорите ви не се интересуват от вашата житейската мъдрост; те искат да знаят какво можете да направите за тях и дали могат да ви се доверят да направите това, което казвате. Ако можете да докажете, че виждате ситуацията от тяхна гледна точка, ще демонстрирате своята компетентност и ще ги убедите, че сте благонадеждни.

 

Искате да създавате връзки и доверие?
Infographic - Как да направите добро първо впечатление за 7 секунди

3. Оценете обстановката!

Когато говорим за първите впечатления, обстановката е от решаващо значение. Това, което може да бъде приемливо в една ситуация, може да се окаже обществено самоубийство в друга. Оценете внимателно обстановката и анализирайте поведенческите знаци, социалните и емоционалните очаквания на отсрещната страна, за да разберете какво може да диктува настроението и действията ѝ.


Хитрина: Използвайте тази информация, за да изградите комуникационната си стратегия. Така ще сте адаптивни и ще се подготвите за следващата стъпка: Анализ на подозренията.

 

Имате нужна от комуникационна стратегия за себе си или организацията си?
4. Анализ на подозренията

Вече казахме, че е лоша идея да започнете разговор, реч или презентация като говорите за себе си, така че с какво да започнете? Ако се опитвате да направите първо впечатление в напрегната ситуация, не е лоша идея да започнете с т.нар. "анализ на подозренията". Това ще ви помогне да се приспособите към гледната точка на публиката или партньорите ви и ще можете да обезоръжите потенциална атака през първите седем секунди.

 

Научете какво представлява техниката "Анализ на подозренията" и как да я използвате в разговори с висок залог!5. Не забравяйте, че последното впечатление е това, което ще ви преследва.

Има една телевизионна максима, която гласи, че ако дадете на аудиторията голям финал, тя ще ви прости всичко. Първото впечатление може да ви вкара в играта, но не е достатъчно, за да задържите публиката и партньорите си и да ги убедите да следват идеите, проектите и каузите ви. След като сте направили зашеметяващо първо впечатление, съсредоточете се върху това да докажете, че е правилно.


Последното впечатление е това, което ще ви преследва, след като разговорът, речта или презентацията ви са приключили. Спомнете си колко пъти сте гледали филми, които започват интригуващо и завършват с блудкав финал! Наричам го:


Правилото "Игра на тронове"

Хората не помнят нещата така, както са се случили. Те не помнят хронологично събитията. Те си спомнят две неща: най-интензивния момент и как завършва всичко.


Запомнете: Не е лесно да се докаже, че първото впечатление е погрешно, но още по-голямо предизвикателство е да се поправи лошо последно впечатление.


 

Сега, когато разбирате колко важно е да сте въоръжени с комуникационни тактики и стратегии, за да направите зашеметяващо първо и последно впечатление, е време да продължите обучението си.Имате допълнителни въпроси? Да поговорим!


Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page