top of page

Знакът на Зоро: Лесна техника за по-добро публично представяне

Актуализирано: 6.04.2023 г.

Започва есента на голямото говорене. И нямам предвид само политиката, медиите, изборите, поредната корона-криза и новата учебна година. Напоследък към мен се обръщат все повече хора, които искат или им се налага да говорят публично, за да придвижат напред идеите, бизнеса или компаниите си. От професионалисти, които искат да се позиционират като експерти, през хора, които трябва да презентират компаниите си на срещи, събития и конференции, до новатори, които са сменили кариерата или са създали собствен бизнес - всички искат да се представят впечатляващо.


Надежда Узунова Уроци по Лидерство и Комуникация  Лесна техника за по-добро публично представяне

Истината е, че всички се притесняват. И имат нужда от съвети и насоки за поведение пред публика, за да успокоят нервите си и да "подобрят играта си".


Например едно медийно интервюто изисква кратки, стегнати и запомнящи се отговори. За бизнес-презентация е нужна добре обмислена структура, която подчертава кои сте, с кого работите и какви са ползите за хората от вашата работа. Във всички случаи трябва да грабнете вниманието, да ангажирате публиката и да използвате гласа и езика на тялото си, за да спечелите доверие и влияние.

Важно е да знаете, че за да се представите сензационно и да демонстрирате собствената си добавена стойност и тази на организацията си, трябва да се въоръжите с някои основни техники за публично говорене. Така ще отправяте посланията си уверено и завладяващо.


 

За да помогна на повече хора да подобрят публичните си изяви, подготвих класа "Словесната арена".

Проверете кога е следващата свободна дата в календара!





Лесна техника за контакт с очите.


И така, ето една лесна, но много въздействаща техника за презентиране и създаване на връзка с публиката. Изпробвала съм я стотици пъти и ви уверявам, че работи.


Когато хората рядко се изправят пред по-голяма аудитория, една от първите им тревоги е къде да гледат. При нормални разговори тет-а-тет, ако човекът, с когото говорите, отклонява поглед и не среща очите ви, вие подсъзнателно започвате да се питате дали е честен с вас и дали можете да му вярвате. В публичното говорене, обаче, няма как да гледате всеки човек в очите. Тогава как да спечелите доверие?

Надежда Узунова Уроци по лидерство и Комуникация

Преди няколко години трябваше да говоря на благотворителния концерт "Българската Коледа". След това няколко мои познати, които са били в публиката, ме питаха дали съм ги видяла, защото са имали усещането, че говоря точно на тях. Истината е, че изобщо не бях ги забелязала сред множеството на Народния театър.


Сега мои клиенти ми задават въпроса: „Как да осъществя зрителен контакт и да създам доверие у хората, при положение, че дори не мога да ги видя?“



Отговорът е: Знакът на Зоро.  


Начертайте в съзнанието си въображаемо Z, което минава през цялата публика, и го следвайте с поглед, докато говорите.


Това означава да започнете да говорите първо на най-отдалечените от вас хора отляво. След това преместете погледа си към най-далечната част вдясно. После спуснете очите си в централния сегмент. И след това надолу от ляво надясно.


Знакът на Зоро: Лесна техника за по-добра презентация при публично говорене


Със Знака на Зоро ще постигнете няколко цели:


Infographic Знакът на Зоро: Лесна техника за по-добро публично представяне

1. Хората във всяка част от публиката ще се чувстват така, сякаш говорите на 4 очи.

Ще се учудите, но това ще стане дори вие да не успеете да ги видите достатъчно добре, за да осъществите индивидуален контакт с очите.


2. Така ще приобщите всички части от аудиторията.

Знам, че е лесно да останете в безопасност и да говорите на познати хора (ако имате такива в публиката). Но ако си изберете един човек, ще загубите всички останали.


3. Тази техника ви дава възможност да владеете не само другите, но и себе си.

Колкото и нервни да се чувствате, ще изглеждате уверени.


4. И не на последно място, със Знака на Зоро си давате психологическо предимство в началото на презентацията, като съзнателно избирате да започнете да говорите на най-отдалечените от вас хора. Така автоматично освобождавате част от ораторските нерви, препускащи през тялото ви, които иначе може да причинят множество неприятни физически усещания.


Разбирам това усещане. И аз го изпитвам, когато трябва да говоря пред пълна зала непознати. И използвам тази изпитана техника, за да обърна ситуацията в своя полза.



Кой е вашият профил на тревожност при говорене пред публика? - открийте ТУК.

Хитрина: Най-нервни сме в началото на всяко представяне. Ако намерим начини да освободим енергията и да я канализираме в правилната посока, тялото ни се успокоява.



 

Сега, когато разбирате колко е важно да владеете техники за добро публично представяне, е време да продължите обучението си.


Имате въпроси? Да поговорим!


Подобни публикации

Виж всички
bottom of page