top of page

Комуникационно предизвикателство: Промени ми мнението!

Актуализирано: 7.04.2023 г.

(и 5 техники, за да го постигнете)


В любимата ми пицария сервитьорите носят италиански долчети със сметката. Хитър ход, който доказано увеличава бакшишите. Изследвания на Холандската ресторантьорска асоциация показват, че ако сервитьорът донесе сметката с два бонбона, бакшишът се увеличава с 14%. Но ако я донесе с един и после извади от джоба си втори с думите: „За вас, мили хора, ето допълнително шоколадче“, увеличението ще се с 23%.


Социалният психолог Робърт Чалдини нарича тази техника "бързата писта на убеждаването”. Но всъщност тя е далеч от истинската убедителност. Като комуникатори нашата роля не е да предизвикваме реакция от неудобство (в случая с бакшиша на клиента му е неудобно да остави малък), а да постигнем реална промяна в знанията, нагласите и поведението.



Независимо дали подготвяте реч от позицията на човек с власт, дали водите преговори, дали се опитвате да излезете от комуникационна криза, или разработвате рекламно послание, крайната ви цел е да промените мнението на хората, да ги извадите от инертността и да ги подтикнете към действие. С други думи: трябва да победите скептицизма и да създадете доверие.


Истинската промяна на нагласите и мненията изисква повече от раздаване на допълнителни сладкиши. Налага се да използвате инструментите за ефективно убеждаване – при това етични, а не манипулативни – за да привлечете вниманието на аудитория със своите послания и да ги ангажирате с тях.


 

Тренировките по убеждаване с моите клиенти започваме с тези 5 базови техники. Може би и вие подсъзнателно прилагате някои от тях. Но ако се научите да ги използвате целенасочено, по-ефективно ще можете да променяте мнението на хората.




5 техники на убеждаване, с които ще промените мнението на хората:

  1. Автентичност - научете се да показвате образа и да говорите с гласа, които ще бъдат разпознати като "свои" от другите.

  2. Загриженост - овладейте концепцията на "мотивиращият разпит"

  3. Подбор на думи - красноречието наистина е техника за напреднали, не го бъркайте с многословието!

  4. Сторителинг - няма по-убедително нещо от историите, но знаете ли как да подберете точните за точната ситуация?

  5. Презентиране на данните - цифрите могат да имат ударно въздействие, могат да "заковат" комуникационно ви послание, но - внимание! - могат и да го нокаутират. С тях ходите по тънък лед и действително трябва да развиете усет как да ги използвате оптимално.


Научете тънкостите на тези техники и как да ги прилагате ефективно за безотказни резултати!



Приемете предизвикателството!


Тези 5 инструмента ще ви направят по-убедителни комуникатори. Намерете начин стратегически да включвате един или повече от тях в речи, презентации и преговори с висок залог. Така ще повишите влиянието си като формални или неформални лидери в своята общност. Открийте убедителния си образ и глас. Включете аудиторията си в процеса. Намерете правилните думи. Разкажете историите, които ще въздействат емоционално и ги подкрепете с достоверни данни.


 

Ако наистина иска гласът и идеите ви да се чуват, заемете своето място на Словесната арена!



 




Имате допълнителни въпроси? Да поговорим!



58 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page