top of page

5 тактики за преговори от децата

Актуализирано: 11.04.2023 г.

Когато правя обучения по преговори, едно от любимите упражнения на всички е “преговори в детската градина”. Ако още не си давате сметка, нека ви го кажа отрано и директно: 4-годишно хлапе може да надхитри и най-опитния преговарящ. Децата просто знаят как да получат каквото искат.


Така че съветвам всички преговарящи да се запитат - какво мога да науча от едно хлапе?


5 тактики за преговори от децата

За да сме честни, децата имат редица предимства пред възрастните преговарящи - те не се притесняват за репутацията си и нямат задръжки да зарежат всякакъв професионализъм, да хленчат и да се тръшкат.


Но ето пет ефективни стратегии за преговори от децата, които ние възрастните можем да приложим. И после още няколко, които да оставим на по-незрелите.
5 топ-преговорни стратегии от децата


1. Мислете мащабно.


Нека ви разкажа една забавна, но поучителна случка от времето, когато децата ми бяха съвсем малки - ходеха на ясли и детска градина. У дома тайно от тях хапвахме бонбони, защото родителите сме отговорни към децата, но безотговорни към себе си. И, разбира се, ни хванаха веднъж, че ядем желирани мечета.

“Искаш ли едно,”

предложих щедро на големия ми син. А той каза:

“Искам всички!”

Децата искат това, което искат, а не това, което смятат, че сте съгласни да им дадете. Всъщност те са наясно, че няма да се съгласите. Но нямат никакви задръжки да започнат с най-желания резултат (повече за тази техника и как да я използвате ще ви разкажа на обучението по преговори). Целенето на високо е ключът към започване на преговори, които ще доведат до задоволителен резултат. Казано по детски, ако искаш да ти купят куче, поискай си пони.


Тактики за преговори от децата

2. Не приемайте НЕ за отговор.


Когато децата чуят „не“, те се мотивират, а не се обезсърчават. Сигурно сте забелязали как тази дума при тях действа като като сигнал да започнат преговори.


Вие също трябва да започнете да разпознавате „не“ като знак, че с другия човек не сте се доразбрали. И да започнете да задавате повече въпроси.3. Проявете искрено любопитство.


Децата задават стотици пъти въпроса "защо?" не за да ви побъркат, а защото наистина искат да знаят. Те продължават да питат и питат и поставят т.нар. “калибрирани въпроси” с нестихващ ентусиазъм. Децата имат безкрайна енергия за разпитване и тестване на ограниченията, установени от родителите.


Веднъж забраних на дъщеря си да направи нещо опасно, което по-големият й брат току-що беше свършил. След няколко “ама защо” и “как може той да го прави”, излязох с плоския аргумент

“Ако брат ти скочи от някой прозорец, ти ще го направиш ли?”

Отговорът беше:

“На кой етаж е прозорецът?”

Последван от:

“А отдолу има ли храсти?"


4. Бъдете изобретателни.


Творческият подход винаги дава нещо повече -- повече възможности, повече идеи за т.нар. “изобретателни отстъпки” (ще поговорим за тях на уроците по преговори), повече стойност, повече добра воля. Ако другата страна види, че сте насочили цялото си идейно мислене към търсене на решение за техните истински интереси, е по-вероятно да получите отстъпка и да развиете добри отношения.


Така че подхранвайте детската си изобретателност. Защото изследванията показват, че до 5-годишна възраст ние използваме около 85% от нашата творческа сила, но до 12-годишна възраст тя се е свила до около 2% от потенциала си.5 тактики за преговори от децата

5. Играйте родител-срещу-родител или знайте кого да попитате.


Децата знаят как да управляват ВСИЧКИ заинтересовани страни. Те знаят кой родител е по-вероятно да каже „да“ на определени неща и ще се обърнат първо към него. А след това ще превърнат всеки положителен отговор в аргумент, който може да убеди втория родител. Или, ако и двамата родители кажат „не“, децата ще опитат баба и дядо (най-важните заинтересовани страни) или леля или чичо – в идеалния случай този, който ще вземе емоционално, а не рационално решение.

„Добре, догледай си филма и тогава изведи кучето.“

При бизнес сделки вие също трябва да се опитате да намерите човека, който е най-вероятно да се възползва от вашето предложение, и да започнете от него. Това, разбира се, изисква познаване на отсрещната страна и нейните истински интереси. Това, което можем да наречем манипулативно, е просто да знаете как да използвате разликата между позиции и интереси.


Пример от децата:

„Знам, че трябва вече да си лягам, но гледам филм за сурикатите в YouTube, а утре по Човекът и природата ще говорим за животните в Африка. Няма ли да е хубаво да разкажа нещо, което не го пише в учебника?“Детински тактики, които да избягвате:

  • Не се преструвайте, че не сте чули или не сте разбрали. Това е тактика на игнориране. Тя води до избягване, а не до преговори. И няма да ви помогне да получите каквото искате. Ако имате импулс да се направите на разсеяни, разпознайте какво вероятно го е активирало - нужда от изясняване, от повече време или от контрол в процеса на преговори. И продължете оттам.


  • Не избухвайте и не се тръшкайте. Въпреки че понякога има полза да използвате емоционален изблик като тактика, за да проработи, трябва да бъде контролирана емоция. И имайте предвид, че тази тактика е състезателна и няма да доведе до разбирателство на масата на преговорите. Като цяло подобно поведение отчуждава и в крайна сметка води до загуби. На децата не се налага да се тревожат (твърде много) за това, което ще загубят от изблик на гняв, защото връзката с техните родители е гарантирана. Вашата връзка с отсрещната страна, обаче, може да бъде безвъзвратно разрушена от непремерени емоции.


  • Не се преструвайте на болни. Това е само един от многото начини, по които децата си играят с чувствата и притесненията на родителите. Да търси съчувствие на масата на преговори обаче е безполезно за всеки, който наистина иска да постигне нещо. Не си играйте в чувствата, не търсете съжаление, не се изкарвайте жертва. Това най-много да ви спечели временно благосклонността на колегата по бюро. Но твърде скоро и той ще започне да ви презира. В процеса на преговори ще бъде щета.Когато станах майка, моята собствена майка ми каза:

“Като родител целта ти е да говориш с децата си, за да те слушат. И да ги слушаш, за да говорят с теб.”


Хитрина:

Имате ли нова, забавна история или виц? Разкажете ги по време на преговорите. Смехът отпуска хората. Спокойните хора са по-малко склонни да се конфронтират и по-лесно казват „да“.


 

Преговорите не са запазено поле на дипломатите. Всички преговаряме - всеки ден и с всеки, когато познаваме. Искате ли да надградите уменията си, за да постигате по-лесно желания резултат?


Нека обсъдим как мога да помогна на вашия екип да укрепи позициите си в преговорите!Заявете обучение или се свържете с мен, за да обсъдим възможностите.

48 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page