top of page

5 хитрини срещу страх от говорене пред публика

Сърцето ви препуска. Дишате на пресекулки. Ръцете ви треперят. Ще ви се да потънете в земята. Така ви се искаше да оставите страха от говорене пред публика вкъщи, но се оказа, че ви е догонил на подиума.


Добре дошли в едно от основните предизвикателства на публичността. Когато се използва правилно, този страх може да бъде мощен мотиватор. Но ако не бъде овладян, може да предизвика продължително безпокойство, което е в състояние да ви провали презентациите.


Надежда Узунова за страха от говорене пред публика

Не искам това да се случи точно на вас.


Сега ще кажете:


„Страхотно, давай да разкараме този страх и да се захванем с посланията и убедителността.“

Да, това е правилната нагласа… като изключим частта с “разкарването”. Тревожността е напълно нормална, рефлексивна и полезна реакция, когато сме изправени пред трудна или опасна ситуация. Тя всъщност ни прави много бдителни и способни да отговорим на заплахи. Така че известно безпокойство може да бъде полезно. Проблемът е в силата и продължителността. Така че, по-продуктивна цел е да работим заедно върху намаляването и управлението на това безпокойство.


 

След малко ще преминем към петте начина за намаляване и управление на вашия страх от публично говорен. Но първо ще се потопим набързо в самия страх. Всеки развива, изпитва и проявява страха по различен начин. И, както казва един от моите клиенти лекари, изписването на лекарства без предварителна диагноза може да доведе до влошаване на пациента. В нашия случай - до чувство на неудовлетвореност, последвано от повече тревожност.

Пак казвам, не искам това да се случи точно на вас.



Страхът от публично говорене: Диагностика

Открийте в какво се корени страха ви


Дали страхът ви се дължи, в по-добрия случай, просто на нерви, или има по-дълбока причина?

Страх от говорене пред публика

Ето някои от най-честите причини, които посочват хората, на които помагам за публичното говорене:

  • Предишeн опит, който смятате за катастрофа

  • Шеф или съветник ви е предложил добронамерена, но в крайна сметка контрапродуктивна обратна връзка, която е погребала естественото ви Аз

  • Чувствате се неудобно или сте смутени от нещо, свързано с външния ви вид или начина ви на говорене

  • Самоналожили сте си очакване за съвършенство

  • Знаете, че имате пропуски в знанията си и сте ужасени, че публиката ще ги забележи

  • Имате склонност към стрес или тревожност.


Преоценете своя страх от говорене пред публика


Обичам да давам пример с треньорките на Златните момичета. Всички сме виждали как Илияна Раева ги надъхва с ободрителни думи преди състезание. И съм сигурна, че когато напускат съблекалнята, те го правят със смесица от страх и вълнение – мощна комбинация, която е особено полезна и за публичните говорители.


С моите клиенти залагаме точно на това. Те знаят, че мразя да чувам “успокой се” и никога не им го казвам. По-скоро им помагам да преоценяват тревогата и да я преживяват като вълнение. Всеки, на когото съм прeдложила тази стратегия, се представя по-добре пред публика. Защото опитът да се отрече или отхвърли безпокойството за мен доказано не работи. По-добре го признайте и го преоценете!



Сложете страха си в контекст


Представете си куфар, пълен с тези страхове и тревоги, които ви държат будни през нощта. Тъй като публичното говорене кара хората да се чувстват уязвими, те често носят този куфар със себе си направо на сцената.


Как ще го разопаковаме заедно?






Нека накратко кажем, че това, което най-вече помага, е да имате план. И така, без да ви бавя повече, ето пет начина да намалите страха си от публично говорене.


 

Страх от публично говорене: Защитна стратегия


Страх от говорене пред публика

1. Не се страхувайте от миналото


Важно е да се поучите от минали грешки. Спортистите го правят постоянно. Те анализират пропуските в подготовката, контузиите или фаловете, които са им коствали победата, със съзнанието, че това са уроци, които ги правят по-добри.



Може би някоя от предишните ви презентации се е провалила и всяка следваща изява пробужда пораженско чувство. Е, време е да започнете да се учите от стъпките накриво в миналото, вместо да ги преживявате отново всеки път.


Казвам на моите клиенти, че вместо да водят безсмислени диалози с гласчето на съмнението в главата си, трябва да използват един прост процес със сложното име когнитивно преструктуриране. Това е претенциозното название на процеса на изкореняване на безполезни, предизвикващи безпокойство мисли и засаждане на здрави и продуктивни такива на тяхно място.






2. Не се страхувайте от несъвършенствата


Нека си го кажем в прав текст:: практиката не ни прави перфектни; практиката ни прави по-добри. Повечето хора, на които помагам, ми казват, че единственият и най-добър начин да намалят страха си от публично говорене е да се се подготвят и да проиграят всичко предварително.


Подготовката ви помага:

  • Да се уверите, че знаете и разбирате какво говорите.

  • Да забележите пробойни и трудности, които могат да бъдат източник на нерви преди изявата ви.

  • Ако подготовката се снима, може да видите вашето представяне преди големия ден. Но все пак не забравяйте - това се прави, за да надградите поведението си, а не за да се подложите на унищожителна критика.

  • Да симулирате реалната ситуация, в която ще бъдете (включително с публика). Така няма да е нова за вас в големия ден.




И още нещо, което държа клиентите ми за запомнят добре:


Никой не ви оценява по скалата на съвършенството. Никой не знае какво сме си говорили по време на подготовката, какво сме очаквали, как идеално сме планирали всичко. В живия живот стават малки грешки, хората плавят лапсуси или изпускат по някое “ааа” или “ъъъ”. Фокусирайте се върху големите неща, върху смисъла, съдържанието, върху осанката, автентичността и страстта, с която говорите. В крайна сметка искате да осъществите връзка с публиката си, която точно като вас не е съвършена и точно като вас иска да успеете.



Страх от говорене пред публика

3. Не се страхувайте от препускащото си сърце


Вече ви казах, че да сте малко разтревожени е абсолютно нормално. В същото време обаче никой не иска да е под чак толкова голямо напрежение по време на речта си.

Една от ефективните техники в стресови ситуации е да правите нещо, което правите всеки ден, дори без да мислите. Дишайте!


Дишането, за което говоря, изисква малко концентрация. То безкрайно помага да се отпуснете преди изява. Помага и да се съсредоточите.


Ще се радвам да ви покажа на живо няколко упражнения. След това можете да ги практикувате и сами. В деня на изявата си можете да ползвате тази техника непосредствено, преди да излезете на сцената. Хората, които седят близо до вас, няма да забележат вашето тихо дихателно упражнение, но тялото ви ще го усети.



4. Не се страхувайте от нервите


Точно както дишането служи като вграден регулатор на стреса, отпускането на някои мускули може да помогне за успокояване на нервността. Прогресивната мускулна релаксация е интензивен и дълбок процес, който комбинира дишане със стягане и отпускане на мускулите. Нека ви покажа как се прави!






Физическо упражнение


В допълнение към дишането, движението може да даде доста успешен резултат – то не само успокоява нервите, но и ви зарежда с енергия за вашата презентация.

Има много проучвания, които доказват силата на упражненията за намаляване на тревожността, както и за повишаване на самочувствието. А това е печеливша комбинация за всяка презентация.


Има упражнения, които можете да правите много преди да стигнете до подиума и такива непосредствено преди презентацията (или по време на почивките, ако графикът позволява).

Една-единствена тренировка няма да бъде панацеята за всичко, но едно-единствено усилие ще има ефект срещу нервите, които ви връхлитат точно преди да говорите в зала, пълна с хора.



Говорене пред публика

5. Не се страхувайте от публиката


Когато подхождате към презентацията си, мислейки само за себе си и представянето си, давате огромна тежест на страха да не се изложите, да не сбъркате, да не забравите нещо.. Време е да обърнете огледалото и да пренасочите вниманието си към публиката.


Когато публиката може да види, че сте се постарали за тях, че цените времето и си давате сметка за нуждите им, те ще подходят с разбиране и симпатия. Страхът от публично говорене, обаче, пречи да установите тази връзка.


Учените са установили, че стресът може да бъде пречка за формирането на съпричастност между непознати. За да разрушите бариерата на този стрес, мислете за публиката като за хора, които вече познавате. Ако това ви се струва трудно, потърсете ме, за да споделя с вас едно бързо умствено упражнение, което ще ви помогне да изградите тази връзка.



 

Страхът от публично говорене: Заключението

Оставям ви с няколко последни идеи за размисъл.


Безпокойството за повечето оратори е краткосрочно предизвикателство. Тревожността, свързана с говорене, достига своя връх непосредствено преди началото на изявата и намалява след първата минута на говорене.


Като човек, който се е изправял пред огромна аудитория хиляди пъти, мога да ви помогна да прегърнете страха си, да мислите за него като средство за мотивация, да установете връзка с публиката и да стъпите на знанията и експертността си по темата, за която говорите. Вашият успех ще бъде и мой. Да се подготвим за него!



142 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички

Покажете се!

bottom of page