top of page

11 неща, които можете да постигнете с пауза, когато говорите пред публика

Актуализирано: 7.04.2023 г.

Ще ви разкрия една истина като човек, който е говорил хиляди пъти пред огромна аудитория - паузата е едно от най-тайните и най-мощните оръжия в арсенала на опитните оратори, които знаят как да впечатлят всяка публика. Кратка и тиха, лесно е да я пренебрегнете и подцените, ако не разбирате от тази работа.


11 неща, които можете да постигнете с пауза, когато говорите пред публика

Доверете ми се, паузите, ако са използвани разумно и в точния момент, могат да донесат много добавена стойност към следващата ви реч, презентация или разговор.


Ето 11 неща, които можете да постигнете с пауза докато говорите. Колко от тях сте опитали?



11 неща, които можете да постигнете с пауза в изказването си


1. Да си спомните.

Ако направите пауза ще си дадете време да си спомните какво искате да кажете, без да изричате "Изплъзна ми се от ума" или "Какво щях да кажа..." и да нарушите и своята концентрация, и тази на хората, пред или с които говорите.


2. Да гарантирате, че ще бъде чут всеки елемент от списък или поредица твърдения.

Кратка еднотактова пауза, когато изреждате списък с понятия с по една дума, и двутактова, когато поднасяте серия обяснения, ще даде на аудиторията възможност да чуе и осъзнае всеки елемент. А на вас ще даде време да си поемете дъх.


3. Да избегнете "ааа", "ъъъ" и други паразити.

Едно "хм" от време на време е напълно нормално и естествено за всеки оратор. Но ако се опитвате да избегнете натрапчивото му използване, паузата ще ви се притече на помощ. Замълчете и на ум кажете "ъъъ". Правете същото ако се опитвате да избегнете други паразитни думи ("нали", "виж", "така"...) в говоренето си.




4. Да оставите аплодисментите да утихнат.

Така ще се уверите, че следващите ви думи ще бъдат чути и осмислени, а няма да потънат и да бъдат заглушени от емоцията, предизвикана от предишните.


5. Да оставите смеха да утихне.

Ако сте имали късмета да ги разсмеете, не бързайте да отнемате този момент от себе и публиката. Една пауза ще даде възможност на страстите да се уталожат.


6. Да дадете сигнал за промяна в темата или посоката.

Паузата подсказва на аудиторията или на хората, с които разговаряте, че предстои нещо ново.


7. Да се справите с пресъхването на устата.

Ако от вълнение устата ви пресъхне, направете пауза и внимателно прехапете езика си един-два пъти. Това гарантира отделянето на слюнка. Този съвет е от легендарния Лучано Павароти.




8. Да откроите акцент.

Направете пауза преди ... по време ... или след ключово послание, което искате да подчертаете и публиката ви да запомни. Това е мощен словесен инструмент и в обикновен разговор.


Хитрина: Опитайте как звучат основните ви послания с паузи. Планирайте ги и ги изрепетирайте, не ги използвайте в движение. Научете още хитрини!



9. Да се овладеете, за да не заплачете.

Затворете устата си, за да не поемете прекалено много въздух, който може да предизвика ридание. Дишайте през носа и да чакайте емоцията да отмине. Ако разговорът ви е на чувствителна тема, публиката ще разбере паузата и ще бъде с вас.


Тази емоционалност е по-присъща на жените оратори и лидери. Можете ли да я превърнете от слабост в оръжие?





10. Да дадете на човека срещу вас възможност да се изкаже.

Ако егоистично запълните всяка минута - особено в сесия с въпроси и отговори, разговор или преговори - никога няма да разберете какво имат да кажат другите. Поставянето на пауза им позволява да вземат думата. Това е особено важно при медийни интервюта, но също и когато разговаряте с някой, за когото вашият език не е роден - те се нуждаят от паузи, за да помислят и формулират отговор или въпрос.


11. Да дадете обмислен отговор.

Формулата за отговор на въпроси се състои от три много прости компонента:

Пауза. Отговор. Точка.

Паузата ви позволява да чуете пълния въпрос, вместо да правите предположения, преди питащият да свърши да говори. И най-важното: осигурява ви време за формулиране на отговор.



 

За всички, които искат гласът идеите им да бъдат чути, създадох моя мастър клас Словесната арена.

Този мастър клас ще ви въоръжи с умението да държите вниманието, да въздействате и контролирате срещи и преговори, да отправяте незабравими публични послания. Ще ви разкрия професионални стратегии, които гарантират съпричастност, създават диалог и стимулират желания от вас резултат.


Имате въпроси? Да поговорим!



Подобни публикации

Виж всички
bottom of page