top of page

Шефът, мениджърът или лидерът? Разпознайте своя стил!

Това, че заемате началническа позиция, все още не ви прави лидер. За да бъдете истински водач, трябва да можете да вдъхновите хората да ви следват. Няма да го постигнете ако просто се правите на шеф. Може да не го постигнете дори ако сте добър мениджър.


Шеф, мениджър или лидер? Разпознайте своя стил

Знаете ли докъде стига авторитетът ви? Открийте себе си в следващата ръководна класация!
1. Шефът


От всички хора с власт той е в най-голям риск да създаде токсична атмосфера на работното място. В тази категория най-честно влизат "нарциси" и емоционални насилници.


Шефът е умник, който умее да се "оправя". Точно благодарение на тази си способност в повечето случаи стига до ръководна позиция. Това, което шефът не умее (а и не иска да научи) е да проявява Тактическа Емпатия.


 

Искате да овладеете техниката на съзнателно демонстриране на разбиране за гледната точка на подчинените ви?

Шеф или Лидер

Ще разпознаете Шефа по високомерието, което е продиктувано от неговото его. Той вярва, че е или трябва да бъде безпогрешен. И приравнява авторитета с авторитаризма. Шефът прави нещо, не защото трябва, а защото може. Неговото мото е "По моя начин или няма начин!"


Много често Шефът е напълно безчувствен за въздействието, което думите и поведението му оказват върху подчинените му.


Хитрина: Помнете клишето, защото е вярно! Хората не напускат, защото мразят работата или компанията си. Хората напускат, защото не харесват Шефа.


Ако има нещо хубаво в стила на Шефа, това е умението за директна комуникация, способността да казва нещата право в очите, без заобикалки. Когато има голям проблем и организацията и екипът са застрашени, е нужна точно такава ясна, рязка и дори безпардонна комуникация. Лошото е, че Шефът не знае кога да спре с нея.


 

Умеете ли да комуникирате като лидер?мениджър или лидер

2. Мениджърът


Неговата стихия е справянето със задачи. Но той се превръща в заложник на организационните си умения. Мениджърът управлява по график и нехае за връзката с хората. И тук започват проблемите му с екипа.


Мениджърът е толкова концентриран в курса, че го дразни всичко, което клати лодката. По тази причина той се опитва да избегне подводните течения - като трудни разговори и непопулярни решения. Така новите идеи трудно изплуват на повърхността.


Мениджърът е разкъсан между това как се възприема той и как го приемат другите. Той води постоянна люта битка за себедоказване. А това обикновено се възприема от околните като авторитарен стил на управление. Мениджърът не действа така, воден от зла умисъл. Той просто се грижи за имиджа си и прави и невъзможното да го защити.


Мениджърът вярва в поговорката за вълка, на който му е дебел вратът, защото си върши работата сам. Той има огромен проблем с делегирането, защото смята, че знае как се правят нещата по-добре от всеки друг и само той може да свърши работата, както трябва.Казано накратко: много мениджъри са микромениджъри. Те ще скочат да вадят каруцата от калта (и ще успеят!), вместо да направят стратегия и да намерят път, който не води в калта. За съжаление, това микроуправление съсипва самостоятелността и инициативността на служителите им. А и им дава твърде много свободно време, което те използват да се възмущават от началника си.


Мениджърът наистина иска да бъде харесван и това се проявява в начина, по който комуникира. Но в крайна сметка всичко опира до представата му за себе си.
Разликата между шеф, мениджър и лидер

3. Лидерът

Всеки, стигнал до управленска позиция, трябва да се стреми да бъде лидер. Това е човекът, който балансира нуждите на организацията с нуждите на отделния човек в нея.


Лидерът осъзнава, че не всичко започва и свършва с него и знае как да използва Тактическата емпатия, за да се свърже с екипа си на емоционално ниво. Всъщност най-добрите компании са ръководени от хора, които знаят как да извлекат най-доброто от своите екипи.


Лидерът знаe как да контролира егото си и разбира защо това е важно. Когато излезе от контрол, егото може да опорочи лидерските решения, да компрометира поведението и да отблъснe хората. Истинският лидер е активен, интуитивен и владее стратегии. В резултат на това той много по-лесно се ориентира в трудни разговори и ситуации, защото мисли за екипа и средата, така че всеки да е удовлетворен и в мир с това, което прави.
Как да бъдете Лидер?


Хитрина: Започнете с Лабораторията за Лидери!


За да се превърнете от Шеф или Мениджър в Лидер трябва агресивно да увеличите своята емоционална интелигентност. Нужно е буквално да се погледнете в огледалото и да си кажете на глас:

"Не става въпрос за мен!"

Положете усилия да видите пейзажа през очите на хората, за които отговаряте.


Разберете, че вашите думи и действия влияят на хората около вас. Когато осъзнаете, че всичко, което казвате или правите, оказва въздействие върху човека срещу вас, ще можете да вдигнете морала, да привличате лесно другите към мисията и каузата си и да подобрите сътрудничеството в екипа и организацията.


Лидерът си дава сметка, че е едва на трета позиция. Неговите хора са на първо място, а организацията - втора. Когато вашите служители разберат, че осъзнавате през какво преминават, те също ще минат през огън и вода за вас. Наистина е толкова просто!


Да бъдеш Лидер изисква непрестанно търсене на знания. Както казва Хари Труман, лидерите са читатели. Водачът, който реши, че вече знае всичко и спре да работи върху себе си и да трупа нови знания, е обречен на провал. Ако имате интерес да подобрите лидерството си, разгледайте моите обучения. 

Сега, когато разбирате колко важно да сте подготвени и да знаете как да направите крачката от Шеф и Мениджър към същинското Лидерство, е време да започнете да тренирате за това.Имате допълнителни въпроси? Да поговорим!


Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page