top of page

Как да покажете, че сте готови за лидерство?

Лидерството не е птиче, което просто ще кацне на рамото ви. Ако искате да водите, трябва да застанете отпред. И нямам предвид просто да кажете на някой по-висшестоящ, че сте готови за следващото кариерно стъпало. Действията ви трябва да говорят, че сте готови за лидерска роля.През годините като журналист съм наблюдавала и анализирала как се появиха много нови лидери - в политиката и бизнеса, но и лидери на духа. Да, в нашата реалност повечето бяха продукт на интереси и лидерско инженерство. Но те рано или късно загубиха ролята си на водачи. Тези, които хората следват и до днес, са истинските лидери.Ето какво да направите, за да стигнете и останете на върха:


1. Правилни подбуди


Не преследвайте повишението, защото можете - искайте го, защото сте готови за него.


През годините в телевизията съм била свидетел на десетки случаи, в които напористи хора попадат в медиите и на втората седмица искат да им се дадат теми за репортажи и филми. Искат "да ги дават по телевизора". Е, бързо се научиха, че това не е нещо, което се дава, трябва сам да го вземеш. А за да го вземеш, трябва да се подготвиш. Защото ако не си готов, но все пак убедиш началниците да "те дават по телевизора", всички ще видят как се излагаш. И после никой няма да иска да те гледа.


Така че първият ми съвет е да не залагате името си за първата възможност за повишение. Това че формално отговаряте на някакви критерии или че в момента има кой да ви промотира за лидерска позиция, не ви спасява от провал. Този риск се обезврежда само с реален опит. Дори егото и себелюбието да ви изкушават да поемете ръководна роля, набийте спирачки до момента, в който ще бъдете наистина готови. Ако прибързате с искането за повишение, всички ще осъзнаят, че сте били избрани преди времето си и ще последват трудности.


 

Готови ли сте за лидерска роля? Ще дам честна оценка на възможностите ви след първата ни среща.


2. Поемайте непривлекателни задачи.


Как да натрупате повече опит? Кажете „да“ на всяка възможност, която ви попадне. Още по-добре - потърсете непривлекателните задачи, тези, които буквално никой не иска да свърши. Вдигнете ръка по желание и се пригответе да излезете от зоната си на комфорт. Бъдете доброволци за всяка работа, която ще ви научи на умения, които ще ви направят по-добър кандидат за ръководител в бъдеще.


Хората ще забележат. И когато се отвори лидерска позиция, те ще си спомнят.3. Придобивайте нови знания. И ги прилагайте.


Ако сериозно искате да поемете лидерска позицията, трябва да сте готови за учене през целия живот. Развивайте мисленето си и непрекъснато се усъвършенствайте. Не се заблуждавайте, че когато поемете ръководна роля, сте стигнали до края на пътя. Да се задържиш на върха е по-трудно, отколкото да стигнеш до него. И изисква усилия, адаптивност и нови, и нови умения.


Хитрина: Няма ползва от нови знания, ако не ги прилагате. Познавам млади и не чак толкова млади лидери, които непрекъснато ходят на конференции и симпозиуми, научават нови неща и никога не ги използват. Не попадайте в този капан!


 

Искате нови умения, които лесно да приложите на практика?

Станете част от Лабораторията за лидери!
4. Използвайте Тактическа емпатия


В крайна сметка всеки иска да бъде изслушан и разбран. Ако искате лидерска роля, започнете да се отнасяте по различен начин с хората, с които контактувате. Използвайте техниката Тактическа Емпатия, за да демонстрирате съпричастност, да спечелите доверие и да си осигурите влияние и върху висшестоящите, и върху подчинените си.


Хората никога няма да забравят как ги карате да се чувстват. Ако ги унижавате, разочаровате или им причините болка, в определен момент ще ви отвърнат със същото. Отмъщението е мощен мотиватор. Ето защо съветвам клиентите си: Никога не бъдете зли към някой, който би могъл да ви навреди като просто не прави нищо.

 

Искате да овладеете стратегията Тактическа емпатия и други важни лидерски техники?

За да се издигнете до лидерска позиция, трябва да се отличите. Развийте емоционалната си интелигентност, за да създадете връзки с колегите си на по-дълбоко ниво. Когато мигът настъпи, те ще кажат добра дума за вас, защото наистина ви харесват. Хората навсякъде и по всяко време биха направили всичко за вас, ако ви харесват. Използвайте лидерската си харизма и създайте връзки и доверие.


Когато сте спечелили уважението на хората, ще бъдете подготвени за лидерство.


 

Сега, когато разбирате колко важно да сте подготвени и да знаете как да се заявите за лидерска позиция, е време да започнете да тренирате за това.

Имате допълнителни въпроси? Да поговорим!


44 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page