top of page

Комуникационен урок: Как лидерът да си върне изгубеното доверие?

Да започнем с очевидното: И лидерът е човек. Проблемът е, че понякога е твърде "като хората". Не в смисъл на твърде човечен, а по човешки несъвършен и податлив на изкушения и грешки.Гласуване вот на доверие за лидера


Нека ви кажа болезнената истина: може да ви харесват, защото сте "човек от народа" и един от тях, но ще ви презрат в момента, в който ви видят да грешите и да се проваляте като тях. Защото лидерството е магия. А грешките ви го правят да прилича на евтините фокуси на досадния ви чичо. А започнат ли да ви се смеят и да ви отбягват като него... добре, ще ви спестя втората болезнена истина в един параграф.


Добрата новина е, че грешката не е краят на света, освен ако не сте лидерът с ядреното куфарче. Но заради егото си, много лидери не съумяват да признаят, че изобщо са сгрешили. Страхуват се да изглеждат слаби или некомпетентни. А на практика постигат точно това. Защото инатенето за погрешна позиция или решение издава точно слабост и некомпетентност.


Когато един лидер не успява да поеме отговорност за собствените си недостатъци и неуспехите на екипа си, това съсипва доверието в него и взаимоотношенията му с партньорите, подчинените и последователите.

Ето защо истинските водачи си служат с валутата на извинението и признават грешките си, когато ситуацията го налага. Всъщност способността да се извинява е едно от най -добрите комуникативни умения, които един лидер може да овладее.Ето 4 комуникационни стъпки, които може да следвате, ако сте допуснали грешка и искате да си върнете доверието на хората.infographic: 4 стъпки за връщане на изгубеното доверие

Стъпка №1: Признайте


Когато нещата не се случват по план или според очакванията, първото нещо, което трябва да направите като лидер, е да признаете собствената си вина за ситуацията. Изключително важно е да покажете, че виждате грешката или погрешната си преценка и че осъзнавате как тя влияе на екипа.


Няма значение дали е малка, или голяма. Не е важно колко значими ще са последиците. Хората знаят, че сте допуснали грешка. И ще я направите още по-голяма ако започнете да отричате, да я омаловажавате или се опитате да я прехвърлите на някой по веригата.


Като първа стъпка, трябва да застанете пред хората си и да обобщите цялата ситуация възможно най-обективно, като потърсите и обратна връзка от екипа си. Бъдете сигурни, че ако имате пропуск, хората ще ви го посочат, защото желанието да поправиш някого е неустоимо.


Хитрина: Ако вашият екип ви посочи грешка, не я подминавайте. Очевидно е нещо важно.
Стъпка №2: Извинете се


Втората стъпка от процеса е просто да кажете, че съжалявате за грешката, която сте допуснали.


Важно е да го кажете искрено. Повечето лидери не успяват. А хората ще приемат извинението само ако сте честни и смирени.


Когато се извинявате за грешките си, вие показвате ниво на чувствителност, което внушава на подчинените и последователите ви, че вземате интересите им прѝ сърце. Демонстрирате също сила и авторитет, защото не се страхувате да се покажете уязвими.


 

Как можете да станете по-ефективен лидер?

Изберете обучение, с което да усъвършенствате лидерските си умения и да станете по-успешен комуникатор.

Стъпка №3: Поправете


Признаването на грешките и извинението са лесната част. Поправянето им изисква много повече. Но това е критична част от процеса, защото доказва, че правите повече от това просто да говорите.


Как поправяте грешките си? Ако ситуацията го изисква, може да попитате служителите си дали имат идеи. Умелият комуникатор би казал нещо като:

"Изглежда, че имате предложение как следващия път можем да направим това по-добре."


Стъпка №4: Не повтаряйте


Да повторим очевидното: Лидерът е човек. И е допустимо да сгреши. Веднъж.


Непростимо е, обаче, да повтаря една и съща грешка. Дори веднъж.


Мислете за втората грешка като за последната във вашето лидерство. И тя вероятно наистина ще бъде такава. Защото няма да ви я простят.


 

Готови ли сте да издигнете своите лидерски и комуникационни умения на ново ниво?В обобщение:


Повечето лидери са твърде погълнати от целите си и твърде обсебени от издигането си, за да се извинят.


От друга страна, ако намерите сили да признаете грешките си и покажете, че още помните как изглежда светът в подножието на стълбата*, вие ще бъдете лидер, за когото всички искат да работят, и хората ще започнат да гравитират към вас.


 

Сега, когато разбирате колко е важно да се извинявате в лидерството, е време да продължите обучението си.


* едно от упражненията за публично говорене на лидерите, които обучавам, е да представят откъс от "Приказка за стълбата"

53 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page